Kuracie mäso pečené v rúre – čo by sa na tom dalo pokaziť? Zvyčajne ide o rýchly a jednoduchý pokrm, ktorý sa podarí. Existujú však tipy, ktoré vám pomôžu uvariť šťavnaté kurča, s chutnou kôrkou a zeleninou – skvelé jedlo pre celú rodinu!
Ingrediencie:
- 1 celé kura
- 1 pohár vody (200 ml);
- soľ podľa chuti
- 3 zemiaky
- 3-4 papriky
- 2 paradajky
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 80 ml rastlinného oleja
- 2-3 pl paradajkového pretlaku
- 2 pl sójovej omáčky (voliteľné)
- soľ a korenie podľa chuti (kmín, čierne korenie a mletá červená paprika)
- 200 ml horúcej vody
- vývar, ktorý ostal z dusenia kurčaťa
Postup
Kurča rozrežte pozdĺž hrudníka. Odstráňte „chvost“ a časť krídel. Otočte ho a vyčnievajúce časti pobúchajte valčekom, aby bolo plochejšie.
Preneste ho späť na panvicu alebo do hrnca, pridajte vodu, zapáľte plameň a priveďte ho k varu. Znížte teplotu, prikryte pokrievkou a duste 20 minút.
Potom kura obráťte a duste ďalších 10 minút.
Všetku zeleninu nakrájajte na stredne veľké plátky. Z oleja, paradajkového pretlaku, sójovej omáčky, korenia a 200 ml horúcej vody uvarte omáčku, ktorou potriete kura (asi polovicu omáčky) a premiestnite ho na plech chrbtom nahor. Druhú polovicu omáčky rozrieďte vývarom, ktorý zostal z kurčaťa. Osoľte ho a zeleninu s omáčkou rozložte okolo kurčaťa. Pečte v rúre pri teplote 200-220 stupňov 35-40 minút (riaďte sa vašou rúrou).
Hotové kura je mimoriadne šťavnaté a voňavé! Zelenina nenechá nikoho ľahostajným, pretože sa taktiež piekla vo veľmi chutnej omáčke.