Ingrediencie na cesto
- 40 g droždia
- 160 g cukru
- 500 g kefíru
- 0,5 čl soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- Cca 1,1 kg múky
- 3 vajcia
- 100 g oleja
Na plnku
- 600 g tvarohu
Postup
Droždie zasypte trochou cukru, pridajte mierne zohriaty kefír a trochu múky. Lyžicou alebo metličkou premiešajte a položte to na teplé miesto, aby cesto začalo kysnúť. Asi po 30 minútach, keď cesto zväčší svoj objem a začne „bublať“, pridajte vajcia, zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ.
Po častiach pridávajte múku a vymieste cesto. Múku pridávajte postupne, môžete jej potrebovať viac alebo menej, ako je uvedené. Keď je cesto vymiesené, pridajte olej a opäť dobre premiešajte, kým ho cesto úplne nevsiakne. C
esto by malo byť mäkké. Hotové ho odložte na teplé miesto, aby vykyslo. Cesto vykysne za 1,5-2 hodiny (v závislosti od kvásku).
Tvaroh rozšľahajte v mixéri, pridajte cukor podľa chuti, vajíčko, hrozienka, vanilkový cukor. Môžete pridať trochu kyslej smotany. Tvaroh by nemal byť tekutý.
Keď je cesto pripravené, po častiach ho ukladajte na pracovnú dosku posypanou múkou. Cesto vyvaľkajte na valec a nakrájajte na kúsky, z ktorých si vyvaľkáte na guľky a rozložíme ich v určitej vzdialenosti od seba na plech vystlaný papierom na pečenie a potretý olejom. Cesto nechajte na doske ďalších 10 minút. Potom pomocou pohára, ktorého dno je namazané olejom a vytvorte priehlbiny v ceste. Okraje budúcich koláčov potrite rozšľahaným vajíčkom (do vajíčka môžeme pridať 1 polievkovú lyžicu mlieka alebo vody). Do priehlbiny vytvorenej z pohára vložte tvarohovú zmes. Vajíčkom môžete potrieť aj samotný tvaroh.
Koláče vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečte približne 25-30 minút. Pravidelne ich kontrolujte.