Slovenský anesteziológ prezradil, prečo sa vo švédskej nemocnici nenachádza žiaden pacient s COVID-19

Aktuálna pandemická situácia je alarmujúca. Slovenské nemocnice sa už niekoľko týždňov plnia pacientami s vážnym stavom, každý deň počúvame o desiatkach obetí a denne pribúda niekoľko tisíc nakazených. Koronavírus je už naozaj všade okolo nás.
Vláda chce zmierniť aktuálnu situáciu opatreniami, o ktorých rokovala v posledných dňoch. Podľa mnohých odborníkov, politikov a zdravotníkov je však jediné, čo dokáže pandémiu zastaviť – očkovanie. 
K tejto téme sa rozhodol vyjadriť aj slovenský anesteziológ, ktorý už 25 rokov pracuje aj na Slovensku aj vo Švédsku. Jeho príspevok odhalil, prečo sa vo švédskych nemocniciach nenachádza ani jeden nakazený pacient a prečo je tomu na Slovensku úplne inak.
Som lekár so špecializáciou v odbore anestéziológia a intenzívna medicína, mám 25-ročnú prax, pracujem striedavo na Slovensku a vo Švédsku. V oboch krajinách pracujem vo väčších okresných nemocniciach. Vo Švédsku nemáme v celej nemocnici žiadneho pacienta s ochorením na covid. Iba občas sú tam jeden-dvaja ľahší pacienti…Vo Švédsku je omnoho väčšia preočkovanosť obyvateľstva ako u nás.
Lekár pokračoval v príspevku tým, že prezradil, že na Slovensku pracujem na OAIM (ARO) aj na reprofilizovanom internom covid oddelení. V tomto pandemickom období sa venuje najmä ťažko chorým pacientom so závažným obojstranným zápalom pľúc.
Na covid oddelení sa denno-denne stretávam s pacientami, ktorí majú taký ťažký zápal pľúc, že im už nestačí liečba kyslíkovou maskou, ale potrebujú veľmi vysoké dávky kyslíka cez vysokovýkonné prístroje, ktorých máme k dispozícii 10 a trvale sú v obehu, všetky napojené na pacientoch. Všetci títo pacienti sú veľmi vyčerpaní, nevládzu dýchať, doslova sa dusia a sú na pokraji života, pretože ak už ani tieto vysoké dávky kyslíka nebudú stačiť na okysličenie tela, človeku hrozí zadusenie.
V takom prípade musím pacientovi vysvetliť, že jediným riešením je, že ho musím uspať a napojiť na ventilátor. Takého pacienta preložíme na OAIM (ARO), kde máme 6 takýchto lôžok s ventilátormi. Žiaľ, tu i napriek maximálnej profesionálnej starostlivosti u pacienta v umelom spánku a na umelej ventilácii pľúc, sa covidový zápal pľúc ďalej zhoršuje a väčšina pacientov nám po niekoľkých dňoch až týždňoch zomiera.
Lekár priznal, že väčšina ťažko chorých pacientov je nezaočkovaných. Dokonca tvrdí, že obete covidu, ktoré mali len niečo nad 50 rokov, boli úplne zdravými ľuďmi. Počas jeho služieb na oddelení zomreli tiež dvaja nezaočkovaní pacienti, no jeden bol 80-nik a druhá bola ťažko chorá 70-ročná onkologická pacientka.
Na základe tejto mojej praxe, v ktorej sa venujem tým najťažším pacientom s covidom, by som sa chcel prihovoriť a poradiť všetkým Vám vo veku nad 40 rokov, lebo u Vás je to riziko najväčšie. ZAOČKUJTE SA. Očkovanie Vám veľmi-veľmi zväčší šancu na to, že práve Vám sa covid nerozšíri v pľúcach a že neukončí predčasne Váš život.
Nečakajte, neváhajte s očkovaním. Nikto z nás nevieme, či to nabudúce nebudem práve ja…za seba aj za mojich kolegov lekárov, sestričky, sanitárky, upratovačky, všetkých, kto vo dne-v noci veľa hodín trávime v zamorenom covidovom prostredí medzi pacientami, kde pomáhame zachraňovať zdravie a životy ľudí s covidom, ktorí sú vysoko nákazliví… najmä VĎAKA TOMU, ŽE SME ZAOČKOVANÍ,
tak menej riskujeme vlastné zdravie i život, keď chodíme medzi chorých, potláčame strach, no máme obrovský rešpekt a robíme všetko najlepšie ako vieme, aby sme pomohli ľuďom s touto hroznou chorobou, aby prežili, aby vyzdraveli… Všetko, čo je v našich silách, tu robíme pre nich… Ďakujem Vám, ak ste sa rozhodli zaočkovať.

Zdroj: Facebook/Nekŕmte nasty odpadom