Fyzioterapeut mi odporúčal cvikyna krk, ktoré zlepšia celkové fungovanie vášho tela

„Aby ste mali čistú hlavu, jasné myšlienky a skvelú náladu, starajte sa o svoj krk, keď ste ešte mladí!“ -hovorí 87-ročná babička.

Osvojte si niekoľko cvikov ktoré s vami urobia hotové zázraky. Stačí vám 20 minút ráno alebo večer a váš krk vám čoskoro poďakuje!

„Metronóm“

Podstatou cvičenia je nakláňanie hlavy k pravému a ľavému ramenu. Ramená by mali byť zafixované, nemusíte ich dvíhať k hlave.

Východisková poloha – hlavu držte rovno, ťahajte ju akoby nahor. Nakloňte hlavu doprava, napočítajte do 10, vráťte sa do východiskovej polohy a potom presuňte hlavu doľava. Urobte 7 opakovaní na každú stranu.

„Pružina“

Vytiahnite bradu dopredu, zaistite hlavu do tejto polohy na 10 sekúnd a potom bradu ťahajte nahor maximálne 10 sekúnd. Vykonajte približne 7 opakovaní.

„Gunár“

Vytiahnite hlavu dopredu, nespúšťajte bradu a ani ju nezdvíhajte. Z tejto polohy otočte hlavou doprava a snažte sa pritiahnuť bradu k pravému ramenu. Pár sekúnd ostaňte v tejto polohe a vráťte bradu do východiskovej polohy. Postup opakujte aj do opačného smeru. Vykonajte 5-7 opakovaní na každú stranu.

„Pohľad na nebo „

Otočte krk doprava a zostaňte v tejto polohe 10 sekúnd. Potom doľava, tiež na 10 sekúnd. Cvik zopakujte asi 7-krát do každého smeru.

„Rám“

Položte dlaň pravej ruky na ľavé rameno (lakeť rovnobežne so zemou a dlaň druhej ruky – na koleno), otočte hlavu doprava a ostaňte v tejto polohe 30 sekúnd. Zmeňte polohu rúk a opakujte v opačnom smere. Celý cvik zopakujte minimálne 5x.

„Fakír“

Zodvihnite ruky dlaňami k sebe hore nad hlavu. Každých 10 sekúnd otáčajte hlavou striedavo doľava a doprava.

„Lietadlo“

Rozpažte ruky a dbajte na to, aby sa neohýbali v lakťoch. Každých 10 sekúnd ich sklopte, aby si odpočinuli a cvik opakujte.

„Volavka“

Bradu vytiahnite čo najviac hore, spustite ruky a mierne ich zatiahnite za chrbát. Každých 10 sekúnd sa vráťte do východiskovej polohy, ale iba na 1-2 sekundy, nie viac.

„Strom“

Zdvihnite ruky nahor, aby boli dlane rovnobežné so stropom a prsty ľavej a pravej ruky boli v miernom kontakte. Každých 10 sekúnd dajte ruky dole. Urobte 5-7 opakovaní.

Tieto cviky na krk pomáhajú posilniť nielen svaly krku, ale aj zmierniť mnoho ochorení. Cviky sú veľmi jednoduché, preto sme presvedčení, že ich bude vedieť vykonávať každý.

Stačí sa tomu venovať dva alebo trikrát do týždňa približne 20 minút a už po mesiaci budete na sebe cítiť pozitívne zmeny!

 

Zdroj: otozh.com.ua
Back To Top