Vlasy, kĺby, koža: užitočné vlastnosti pagaštanu konského- Pretoto ho zbieram celú jeseň

Možno ste sa už zamýšľali, na čo všetko sa dajú použiť gaštany. Naše babičky z nich ale robili rôzne prípravky, napríklad na zmiernenie bolesti v nohách. Či je to tak a čo iné ešte plody gaštanu v sebe obsahujú, zistite v tomto článku.

bunch of hazel nutsunsplash

Existujú 2 druhy gaštanov: pagaštan konský a gaštan jedlý, ktorý sa správnou prípravou dá konzumovať. Pagaštan konský na to nie je vhodný, ale neznamená to, že jeho vlastnosti sú na zahodenie. Práve naopak, používa sa v každodennom živote, pre krásu či zdravie už od 18. storočia. V lekárňach nájdete množstvo liekov z pagaštanu . V zásade ide o tinktúry, ktoré majú priaznivý vplyv na cievy a kĺby. Pagaštan má tiež vlastnosti znižujúce prekrvenie a kŕče.

Jednoduchá gaštanová tinktúra na potieranie

300 g olúpaných gaštanov nasekajte nožom. Zalejte 250 ml etylalkoholu a pohárom vody. Nechajte to 2 týždne na tmavom mieste. Výslednú tekutinu každý deň dôkladne premiešajte. Po 14 dňoch preceďte a zatvorte vekom. Aplikujte na kĺby 2-krát denne.

person holding brown round fruitunsplash

Na vlasy

Vyrobte si gaštanový prášok, ktorý môžete používať na umývanie vlasov a môže sa tiež pridávať do prípravkov na ochranu pokožky. Gaštany najskôr osušte a rozdrvte v mlynčeku na kávu. Na umytie vlasov budete potrebovať 1-2 polievkové lyžice gaštanového prášku. Dobre pení a odstraňuje nečistoty. Po mesiaci používania prírodného šampónu sa práca mazových žliaz normalizuje a vypadávanie vlasov bude minimálne. Okrem toho získajú požadovaný lesk, pružnosť a postupom času bude potreba umývania vlasov omnoho nižšia.

Na pokožku

Gaštanový prášok je užitočný počas kúpeľa alebo pri drhnutí pokožky. Zmiešajte 1 polievkovú lyžičku gaštanového prášku a 500 ml vody, zmes prevarte a nechajte pôsobiť 8 hodín. Gaštanový kúpeľ tonizuje a napína pokožku, zlepšuje krvný obeh.

person holding white bucket with nutsunsplash

Ochrana pred hmyzom

Aby ste sa zbavili molí v skrini alebo v cereáliách, vložte tam vrecko gaštanov. Vôňa gaštanov odstrašuje týchto nepozvaných hostí.

Ako vidíte, pagaštan konský sa dá sa použiť na mnoho spôsobov. Zdieľajte tieto tipy aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

Zdroj: sovkusom.ru
Back To Top