Tento slaný koláč možno nazvať aj „cibuľová pizza“ a je to skvelá alternatíva klasickej verzie. Príprava je úplne jednoduchá a nezaberie vám veľa času.
Ingrediencie sú ľahko dostupné a mnoho ľudí ani neverí, že hlavnou zložkou plnky je obyčajná cibuľa.
Čo na to potrebujete?
- Cibuľa – 500 g
- Slanina – 50 g
- Vajce – 1 ks
- kyslá smotana – 50 g
- mleté čierne korenie
- olej
- soľ
Na cesto:
- 350-450 g múky
- 250 ml vody
- 1 čl sušeného droždia
- 1 lyžica cukru
- ½ čl soli
- 2 pl rastlinného oleja
Pripravte si cesto
Do preosiatej múky (300 g) pridajte sušené droždie a premiešajte.
Osoľte, pridajte soľ, cukor, rastlinný olej a pohár teplej vody. Vymieste si cesto – malo by sa lepiť na ruky. Nechajte ho 30 minút pôsobiť na teplom mieste pod utierkou.
Plnka
Medzitým, ako cesto kysne, nakrájajte cibuľu na pol krúžky.
Na troche oleja opražte cibuľu do mäkka. Osoľte, okoreňte a pridajte 50 g slaniny. Môžete pridať aj menšie množstvo bravčovej masti, bude to ešte chutnejšie.
Po 2-3 minútach pridajte kyslú smotanu.
Premiešajte a po niekoľkých minútach odstráňte z plameňa, preložte do misky a nechajte mierne vychladnúť. Potom pridajte vajíčko a znova dobre premiešajte. Náplň je pripravená.
Po 30 minútach pridajte do cesta 100-150 g múky a vymieste ho tak, aby sa vám už nelepilo na ruky.
Cesto rozvaľkajte a naneste na vymastený plech. Odporúčané rozmery cesta 30×40 cm.
Na vrch naneste plnku.
Plech vložte do predhriatej rúry na 200 stupňov a pečte 20-25 minút. Priebežne to kontrolujte.
Hotovo! Nakrájajte to na porcie a ihneď podávajte. Prajeme vám dobrú chuť!