Voňavý zeleninový šalát, sa stane skvelou voľbou k rôznym pokrmom, nielen v lete, ale aj v zime. Výhodou tohto receptu je rýchla a jednoduchá príprava, vďaka čomu si môžete urobiť zásoby na niekoľko mesiacov dopredu.
Čo na to potrebujete?
- 1 kg uhoriek
- 1,5 kg paradajok
- 3 sladké papriky
- 3 cibule
- 1 mrkva
- 1 hlávka cesnaku
- 1 zväzok petržlenovej vňate a kôpru
- čili papričky – podľa chuti
- 1,5 pl soli
- 2 pl cukru
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 pl octu na 1 liter nálevu
- 6 ks celého korenia na 1 zaváracie sklo
Postup
Uhorky nakrájajte na plátky.
Cibuľu na polovičné krúžky, sladkú papriku na prúžky a čili na malé kúsky.
Tip: Pre krajší vzhľad použite viacfarebné papriky.
Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo len nakrájajte na prúžky.
Paradajky nakrájajte na plátky.
Tip: Zeleninu nekrájajte nadrobno, aby sa počas varenia nerozvarila.
Všetku zeleninu premiešajte vo veľkej nádobe, pridajte nastrúhaný cesnak, nasekané bylinky, soľ, cukor a rastlinný olej.
Premiešajte a nechajte pôsobiť 1 hodinu – občas pomiešajte.
Vložte celé korenie do čistých nádob, pridajte šalát, naplňte ho vzniknutou šťavou.
Prikryte to vekom a dajte do hrnca na noviny.
Nalejte teplú vodu a sterilizujte 25 minút od momentu varu.
Nalejte ocot, zatiahnite veka, pretočte dnom nahor, zabaľte a nechajte vychladnúť.
Šalát uchovajte v pivnici alebo v špajzy.