Recept: Lahodný Jablkovo-smotanový koláč

Suroviny na cesto:

  • 250 g margarínu
  • 300 g tekutého medu
  • 1 kg hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 2 čl sódy bikarbóny
  • 1 hrnček kryštálového cukru

Nakrájajte margarín a zmiešajte ho s múkou, sódou bikarbónou a cukrom. Pridajte med a vajcia. Vymieste si cesto. Rozdeľte ho na 4 rovnaké časti. Každú naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte 30 minút pri teplote 180 stupňov.

Ingrediencie na jablkovú plnku

  • 2 kg jabĺk
  • 2x citrónové želé
  • 2 pl masla

Jablká olúpte a nastrúhajte na strúhadle. Opečte ich na masle pod vekom približne 5 min. Prisypte citrónové želé, dôkladne premiešajte a smažte ďalšiu minútu. Rozdeľte to na dve časti.

Ingrediencie na smotanový krém

  • 500 ml smotany
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 4 lyžičky želatíny rozpustenej v 60 ml horúcej vody

Vyšľahajte si kyslú smotanu s cukrom. Postupne pridávajte vychladnutú želatínu a pri nízkych otáčkach ešte trochu šľahajte to jednotnej konzistencie.

POSTUP

medový korpus + ½ jablkovej zmesi

medový korpus + krém z kyslej smotany

medový korpus + ½ jablkovej zmesi

Vrch môžete posypať nasekanými orieškami. Prajeme vám dobrú chuť!

 

Zdroj: shponder.com