Levanduľu rozmnožujem takto, môj dvor sa stal ostrovom kľudu a vône. Môžete ju mať aj vy je to jednoduché

Pri pomyslení na levanduľu si každý predstaví krásnu fialovú farbu, voňavé kríky a pokoj. Avšak veľa ľudí nepozná triky v pestovaní levandule a nevedia ako levanduľu rozmnožovať. Ak chceš aj ty aby tvoja záhrada rozvoniavala tak aby vôňu cítili aj susedia je načase aby si začal rozmnožovať tieto kvety. 

Zdrevenené časti nestrihajte lebo na to je citlivá. Staré konáre vieme jednoducho omladiť tak že na ne nahrnieme zeminu, opakujeme to viackrát cez leto. Pri tomto procese je dobré levandulu ostrihať aby sa rozrastala odspodu. Takto vyženie veľa nových výhonkov. Na jeseň odstránime zeminu a nové výhonky aj s koreňmi môžeme oddeliť.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt лаванда

Rozmnožovanie zelenými odrezkami

  • len zdravé rastliny môžeme rozmnožovať
  • výhonky odrezávame alebo striháme tam kde je rastlina najjemnejšia, cca 5-6 cm
  • odstránime spodné listy z odrezaných výhonkov
  • zasadíme do pripravenej nádoby zo zemou
  • po zasadený dôkladne polejeme, ale dávame pozor na to aby rastlina nestála vo vode aby nezačala hniť.

Dobre vedieť

Nové výhonky sadíme do zrelého kompostu zmiešaným s pieskom. Mnohí odporúčajú použitie rastových hormónov ale to môžeme vynechať, môžeme pridať lyžičku medu do vody na polievanie, takto dostane aj živiny.

Levanduľa je síce suchomilná rastlina ale v tomto období 2-3 týždne, nenechajte pôdu vyschnúť. Po 6 týždňoch môžeme presadiť rastlinu do väčšieho črepníka alebo do záhrady na stále miesto. Pred sadeným použite na miesto pomaly vstrebávajúce hnojivo.

zdroj:sovkusom.ru

Back To Top