Dezinfekcia domácnosti v karanténe: Na toto by ste nemali ZABÚDAŤ

Každý vie, aké dôležité je dodržiavať opatrenia v súčasnej situácii: noste rúška a rukavice, nedotýkajte sa tváre, udržiavajte potrebnú vzdialenosť od ľudí a umývajte si ruky. O tom, ako sa chrániť na ulici, sa už povedalo mnoho. Netreba však zabúdať ani na dezinfekciu našich domácností.

Pravidlá dezinfekcie sú pomerne jednoduché. Najskôr vám odporúčame odstrániť mäkké veci, ako sú hračky a koberce, na ktorých sa zhromažďuje najviac prachu. A to, ako dezinfikovať nábytok a ďalšie veci, si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

Vetranie

Toto je účinná rada nielen pri pandémii koronavírusu, ale aj pri situáciách, kedy vírus môže preniknúť do tela kvapôčkami zo vzduchu. Vetranie je skôr akýmsi doplnkom k iným metódam dezinfekcie, pretože vírus dokáže prežiť na povrchoch v rôznom časovom rozpätí, v prachu nevynímajúc. Preto vetranie, ktoré by spôsobovalo hromadenie prachu, môže skôr uškodiť než pomôcť. Okná v izbách pravidelne otvárajte, no nezabudnite na základné metódy dezinfekcie.

 

Mokré čistenie

Mokré čistenie je najdôležitejšou súčasťou účinnej ochrany proti vírusu. Vhodné je umývanie podláh a utieranie rôznych iných povrchov dvakrát za deň. Monochloramín je ideálny dezinfekčný prostriedok, ktorý ja napriek tomu, že obsahuje chlór, sa považuje za relatívne bezpečný čistič. Mal by sa riediť vodou v pomere 50 g na 10 litrov. V prípade, že nechcete používať prípravok obsahujúci chlór, môžete ho nahradiť bežným stolovým octom v pomere 2 lyžice na 1 liter vody.

Nezabudnite dôkladne utrieť všetky povrchy: rukoväte, dlaždice, nábytok a samozrejme podlahu.

 

Pranie

Biele oblečenie možno čistiť pomocou bežného peroxidu vodíka, ktorý má bieliaci účinok. Pri ručnom praní bieleho oblečenia si v hrnci zrieďte 100 ml peroxidu v 12 litroch teplej vody, vložte doň  bielizeň, priveďte k varu a varte ďalších 15 minút. Pri praní v práčke nalejte do bubna vriacu vodu so 100 ml peroxidu a následne tam vložte predpraté prádlo na 10-15 minút.

Farebné veci môžete dezinfikovať pomocou bežného octu. Roztok octu sa pripraví zmiešaním 50 – 100 ml octu s 5 litrami vody. Roztok môžete naliať do dávkovača práčky pred plákaním alebo ponoriť oblečenie do tohto roztoku ešte pred samotným praním.

 

Vonné oleje a vykurovanie

Väčšina aromatických olejov má antiseptický účinok, preto sa môžu používať ako spojenci v boji proti baktériám a vírusom. Najužitočnejšie sú oleje z levandule, monardy, eukalyptu, medovky a bazalky. Vôňa olejov sa môže šíriť pomocou obyčajnej aromalampy  alebo difúzera.

Môžete tiež použiť vykurovanie: spálite si zväzok šalvie, borievky, levandule alebo eukalyptu. Samozrejme je oveľa pohodlnejšie používať vonné tyčinky nasýtené prírodnými éterickými olejmi.

 

Izbové rastliny

Mnohé rastliny vylučujú nielen éterické oleje, ktoré pomáhajú čistiť vzduch, ale obsahujú aj prchavé produkty, ktoré pomáhajú znižovať množstvo vírusov a baktérií vo vzduchu. Medzi najužitočnejšie domáce rastliny patrí kávovník, pelargónie, asparágus, azalka, fikus, citrusové plody, dífenbachia a ďalšie

 

UV žiarenie

Už dlho je známe, ako ultrafialové žiarenie pomáha zabíjať vírusy. Ultrafialovú lampu si môžete zapnúť každé dve hodiny po dobu 10 minút. Žiariče s otvoreným typom sa však môžu používať iba v prípade, že v miestnosti nie sú žiadni ľudia, inak si môžete popáliť pokožku alebo poškodiť rohovku oka.

 

Je zrejmé, že vírus môže zostať aktívny aj mimo ľudského tela, čakať vo vzduchu alebo na niektorých povrchoch. Otázka dezinfekcie vášho príbytku je v tomto období o to nutnejšia a je potrebné k nej pristupovať zodpovedne.

 

zdroj: takprosto.cc

 

Back To Top