16 tajomstiev od záhradkára pre novú letnú sezónu – Tieto nápady používam už 5 rokov a nedám na ne dopustiť

Prvé slnečné lúče, stále také plaché a neisté, nás donútia premýšľať o jari a o budúcej letnej sezóne. Budete mať viac radosti zo svojej obľúbenej práce, namiesto úzkosti a frustrácie z toho čo vás čaká, ak skúste niekoľko užitočných trikov.

 

Jednoduché sadenie semien

Aby boli hriadky rovnomerné, nie je potrebné tráviť čas v nepohodlnej polohe s pravítkom v ruke. Semená navlhčite a rovnomerne naneste na toaletný papier. Položte ho na sypkú pôdu. V závislosti od metódy výsadby vhodnej pre konkrétny druh rastlín, stužky buď zasypte zemou, alebo ich nechajte na povrchu.

Pivo pre slimáky

Zábavné klzké slimáky, nie sú vôbec bezpečné! Možno nie sú schopné ublížiť človeku, ale rastliny ich útokmi veľmi trpia. Aby nedošlo k ručnému zberu slimákov, nalejte do hlbšej misy pivo, na niekoľko centimetrov od okraja. Vôňa bude priťahovať škodcov, následkom toho nebudú sa môcť dostať z tohto pivného kúpeľa.

Označená lopata

Záhrada miluje poriadok. A tak, aby ste zakaždým, nebehali do domu, označte záhradné náradie pomocou permanentnej fixky. Ak potrebujete vykonať merania, bude vždy po ruke improvizované pravítko.

Zaujímavý dizajn chodníku

Túto myšlienku ocení každý milovník vína. Fľaše s farebným odtieňom dajte do zeme tak, aby dno bolo na povrchu. Takýto improvizovaný plot obklopí kvetinové záhony a hriadky a odeli ich od chodníkov. Sklo je ušľachtilý materiál, takže taký dizajn sa stane dekoráciou tohto miesta.

Citrusové plody používajte ako nádobu na sadenice

Na jar potrebujeme najmä vitamíny, takže nezabudnite na čerstvé ovocie. A kôru z citrónov, grapefruitov a pomarančov môžete použiť na pestovanie sadeníc. Nezabudnite urobiť dieru v šupke pre nadmernú tekutinu. Nerobte si starosti so skutočnosťou, že kôra vyschne. V čase, keď sa kôra stane nepoužiteľnou, budete musieť zasadiť rastliny do zeme.

Nevyhadzujte vaječné škrupiny

Na záhrade sú skutočným pokladom. Rozdrvenú škrupinu posypte do zeme. Chráni rastliny pred slimákmi a obohacuje pôdu užitočnými stopovými prvkami.

Kvetináče z gumákov

Na smetisko nevyhoďte gumáky. Naozaj, aj keď sú v nich diery alebo zostal iba jeden gumák, nájde si miesto v záhrade. Naplňte ich zeminou (vložte do dier napríklad noviny), urobte drenážny otvor a zaveste na stenu. V takejto nádobe môžete pestovať kvety, alebo bylinky. Môžete nastriekať obuv farbou a spojiť rôzne gumáky do jednej kompozície.

Poistenie proti suchu

Niekedy sa nemôžete dostať do záhrady tak často, ako by ste chceli. Toto nie je dôvod na odmietnutie pestovania obľúbených kvetov. Dajte pár detských plienok na spodnú časť kvetináča. Absorbujú vodu a keď to bude potrebne ju dodajú do pôdy.

Nevyhadzujte  kávovú usadeninu

Pri každom čistení kávovaru dajte usadeninu do samostatnej nádoby. Bude to vynikajúce hnojivo pre rastliny a zároveň slúži proti škodcom. Kávu môžete použiť ako hnojivo pre izbové rastliny.

Semená pred výsadbou namočte

Aj keď to nie je napísané v návode, nepodceňujte namáčanie semien. Tým sa sadenice stanú silnejšími a odolnejšími voči chorobám. Korene rastliny sa vytvoria oveľa rýchlejšie.

Označte zeleninu

Aby ste si nezamieňali druh zeleniny, ktorú ste vysadili na konkrétnom mieste, urobte špeciálne značky z plochých kameňov. Natrite ich akoukoľvek farbou odolnou voči vlhkosti.

Značky pre bylinky

Názov byliniek napíšte na plastových vidličkách. Teraz, keď musíte niekoho poslať do záhrady, nič nepomieša.

Čistič záhradných nástrojov

Naplňte akúkoľvek vhodnú nádobu hrubým pieskom, namočeným v tekutom oleji. Môžete použiť automobilový, minerálny, alebo rastlinný. Malé náradia vložte do zmesi oleja a piesku. Keď sú pokryté vrstvou oleja, bude ich to chrániť pred hrdzou.

Pestujte bylinky v kvetináčoch

Ak chcete ušetriť miesto na záhrade,  pestujte aromatické bylinky osobitne. K plotu pripevnite kvetináč, alebo dlhú nádobu naplnenú zemou.

Urob to sám

Nemíňajte peniaze navyše na kúpu kanvy. Plastové plechovky zvládnu zalievanie s nie horším výsledkom. Naplňte ich ráno a nechajte zohriať vodu na slnku až do večera.

Uložte semená do fotoalbumov

Ak ste staré fotografie naskenovali, uložili ste ich v elektronickej podobe, alebo do tabletu, na umiestnenie semien použite fotoalbumy. Semená, ktoré ste si kúpili, vložte do obalov. Pre tých, ktorí sú zo zeleniny, môžete urobiť poznámky.

Ozdobte staré kvetináče farbou a maskovacou páskou

Pásku prilepte na kvetináč a vytvorte požadovaný vzor. Naneste farbu sprejom a keď bude všetko suché, odstráňte pásku.

Zberajte niekoľko cibuľových plodín za sezónu

Namiesto toho, aby sme si vybrali bočné listy a nechali rastliny náchylné na škodcov, všetko zrežme. Vyrastú nové peria.

Staré oblečenie na povrazy

Nemusíte rozmýšľať kde sú kúsky povrazov, ktoré ste minulý rok použili na podvádzanie paradajok. Rozstrihnite staré tričko na kúsky a urobte nové.

Zamrazte bylinky

Nečakajte, kým bylinky zožltnú alebo vyschnú. Môžete využiť zvyšky a zamraziť samostatne alebo v oleji.

zdroj:pinterst.com

Back To Top