Vyskúšajte si výrobu chutnej domácej salámy, ktorú už nebudete musieť kupovať z obchodu.
Na prípravu potrebujete:
- bravčové mäso
- soľ, 20 g na 1 kg mletého mäsa
- korenie podľa chuti
- voda, 80 ml na 1 kg mletého mäsa
Postup
Nakrájajte mäso na malé kúsky.
Osoľte a okoreňte.
Tip: Saláma s kvalitným korením je oveľa chutnejšia. Nezabúdajte na cesnak.
Mleté mäso dobre premiešajte a pridajte k nemu ľadovú vodu – opäť miešajte aspoň 3-5minút.
Na stôl položte potravinovú fóliu, rozložte na ňu mleté mäso do tvaru salámy klobásy. Pokúste sa ju pevne pozatláčať, aby nevznikli žiadne prázdne miesta.
Pevne ju zabaľte niekoľkými vrstvami fólie a okraje dobre zviažte. Saláma musí byť hermeticky uzavretá, aby dovnútra neunikala voda.
Vložte ju do hrnca so studenou vodou a pomaly zahrievajte na miernom ohni. Tento proces trvá v priemere 1,5 hodiny. Voda by nemala mať viac ako 80 stupňov, nemala by vrieť. Ak je saláma z kuracieho mäsa, stačí 1 hodina. Pravidelne vypínajte plameň, aby teplota vody nestúpla nad 80 stupňov.
Pripravenú salámu vyberte z hrnca a ihneď preložte do ľadovej vody – nechajte vychladnúť.
Zdroj: zdroj