5 lahodných jedál zo zemiakov. Nebudete sa ich vedieť dojesť, také sú chutné

Najzaujímavejšia vec, ktorú nám zemiaky môžu ponúknuť, je ich sladká príchuť, ktorá sa dá dosiahnuť len za jedinej podmienky – vloženie zemiakov nie do studenej, ale to vriacej vody.

Zemiaky sa zvyčajne uvaria, ochutia maslom a kôprom alebo spraženou cibuľkou. Existujú však aj originálnejšie recepty na ich prípravu. Pozrite sa a experimentujte!

ZEMIAKY SO SYROM

Ingrediencie

  • 1 kg nových zemiakov
  • 3-5 strúčikov cesnaku
  • 2 pl g masla
  • 200 g syra suluguni (môžete použiť aj iný)
  • soľ
  • bylinky

Postup

  1. Zemiaky si očistite a varte v osolenej vode po dobu 15 minút. Nadbytočnú vodu zlejte a zemiaky osušte.
  2. Očistite a prelisujte strúčiky cesnaku.
  3. Na rozohriatej panvici si roztopte maslo, pridajte cesnak a nechajte maslo nasiaknuť vôňou cesnaku. Po 20 sekundách dajte panvicu preč z ohňa.
  4. Uvarené zemiaky vložte do formy na zapekanie a polejte ich roztopeným maslom.
  5. Syr si nakrájajte na plátky s hrúbkou 1,5 cm a poukladajte ich na zemiaky. Následne ich vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte piecť, kým sa syr neroztopí a nechytí tú správnu farbu.

ZAPEKANÉ ZEMIAKY

Ingrediencie

  • 1 kg nových zemiakov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • vetvička rozmarínu
  • 1 zväzok kôpru
  • 100 g masla
  • soľ a korenie

Postup

  1. Zemiaky olúpte, nakrájajte na polovicu a varte vo vriacej osolenej vode po dobu 10 minút.
  2. Zlejte vodu a zemiaky osušte.
  3. Poukladajte ich na pekáč, pridajte k nim očistený a prelisovaný cesnak. Osoľte a okoreňte.
  4. Maslo nakrájajte na malé kocky a rovnomerne ho rozmiestnite po zemiakoch. Pridajte mletý rozmarín.
  5. Následne vložte pekáč do rúry vyhriatej na 180 stupňov a nechajte piecť 40 minút.
  6. Zemiaky počas pečenia pravidelne premiešajte. Pred podávaním ich posypte nasekaným kôprom.

SMAŽENÉ ZEMIAKY

Ingrediencie

  • 1 kg nových zemiakov
  • 2-3 pl slnečnicového oleja
  • zväzok kôpru
  • soľ
  • 1 čl masla

Postup

  1. Zemiaky dôkladne umyte a vysušte. Do hlbšej panvice alebo hrnca nalejte slnečnicový olej.
  2. Následne do neho vložte zemiaky a pravidelne ich pretrepávajte 15-20 minút pod vekom.
  3. Kôpor umyte a nasekajte alebo pomeľte, olúpaný cesnak nakrájajte najemno.
  4. Zemiaky posypte kôprom a cesnakom, dôkladne premiešajte a smažte pod prikrývkou ešte ďalšie dve minúty.
  5. Na konci pridajte maslo, premiešajte a odstráňte z ohňa.

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

Ingrediencie

  • 500 g nových zemiakov
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 120 g sardiniek v oleji
  • hrsť olív bez kôstok
  • šťava z polovičky citróna
  • 1 pl olivového oleja
  • soľ a korenie

Postup

  1. Zemiaky umyte a nakrájajte ich na tri časti. Následne uvarte až kým nebudú celkom hotové.
  2. Fazuľu si nakrájajte na menšie kúsky, pridajte ju k zemiakom na 3 minúty pred koncom varenia.
  3. Zlejte vodu a zeleninu nechajte vychladnúť. Do misky na šalát vložte sardinky, vymiešajte ich pomocou vidličky, osoľte, okoreňte a polejte citrónovou šťavou.
  4. K sardinkám pridajte najemno nakrájané olivy, zemiaky a fazuľu.
  5. Šalát dochuťte olivovým olejom, premiešajte nechajte 15 minút odstáť a môžete podávať.

ZEMIAKY NA SMOTANE

Ingrediencie

  • 1 kg menších zemiakov
  • 200 ml kyslej smotany
  • zelená cibuľka – podľa chuti
  • kôpor
  • 2 čl soli
  • ½ čl mletého čierneho korenia
  • 85 ml jablčného octu

Postup

  1. Zemiaky si umyte, zalejte ich vriacou vodou, priveďte k varu a nechajte variť na strednom plameni.
  2. Vylejte vodu a nechajte vychladnúť.
  3. Zelenú cibuľku a kôpor nasekajte najemno a pridajte ku kyslej smotane. Prilejte ocot, osoľte a okoreňte podľa chuti.
  4. Každý zemiak si rozrežte na polovicu, vložte ich do väčšej misky, zalejte ich smotanovým dipom a dajte do chladničky minimálne na jednu hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť!