Moja babička si vždy naberie do vreciek TOTO. Pomáhajú pri bolesti kĺbov a mnoho iného. O ich účinkoch ľudia skoro nevedia

Pagaštan konský je nielen krásny ale aj liečivý strom. Prakticky všetky jeho časti: listy, kvety, plody a kôra sa využívajú v ľudovej aj tradičnej medicíne.

Tinktúra z pagaštanu konského pomáha pri riešení mnohých zdravotných problémov a je vhodná aj ako prevenciu. Používa sa na kŕčové žily, prechladnutie, bronchitídu a iné závažnejšie ochorenia dýchacieho systému, na aterosklerózu, hypertenziu, tromboflebitídu, problémy s tráviacim systémom a reprodukčnými orgánmi.

Výsledok vyhľadávania obrázkov

Pred aplikáciou tinktúry je potrebné poradiť sa s lekárom. Je totiž nutné, aby vám určil správnu tinktúru na danú chorobu a jej dávkovanie.

Ale sa ale považujete za odborníka v oblasti ľudovej medicíny, máme pre vás pár tipov ako využiť tento dar z prírody.

Kvety a listy pagaštanu konského sa zberajú v máji. Opatrne sa odrežú a vysušia, neustále sa otáčajú a chránia pred priamym slnečným žiarením. Semená sa začínajú zberať začiatkom septembra, sušia sa dva až štyri týždne a rozmiestnia sa na vrstvu voskového plátna.

 

Skoro na jar sa začína zber kôry, odstraňuje sa z konárov po orezaní stromov. Kôra nakrájaná na kusy je sušená pod prístreškom alebo v dobre vetraných miestnostiach.

Odvar z kôry pagaštana konského sa používa pri peptických vredoch žalúdka, čriev a vnútornom krvácaní.

2 čajové lyžičky pomletej kôry zalejte 250 ml vriacej vody, nechajte 1 hodinu odstáť vo vodnom kúpeli, počkajte kým odvar vychladne a preceďte. Užívajte 2 polievkové lyžice 5-krát denne, najlepšie 15 minút pred jedlom.

Tinktúra z plodov pagaštanu konského pri ochoreniach kĺbov.

Rozdrvte si 10 zrelých gaštanov a zalejte ich 500 ml vodky. Počas 1 týždňa ju nechajte lúhovať na tmavom mieste v nádobe s uzatvárateľným uzáverom a následne preceďte. Užívajte 20 kvapiek 3-krát denne, 30 minút pred konzumáciou jedla. Z tejto tinktúry je možné si pripraviť aj obklady, ktoré sa prikladajú na oblasť bolestivých kĺbov.

Tinktúra z kvetov sa využíva pri liečbe artritídy, dny, radikulitídy, osteochondrózy

50 g kvetov pagaštanu zalejte 500 ml vodky, nechajte lúhovať po dobu 2 týždňov v uzatvorenej nádobe na tmavom mieste. Pravidelne ňou pretrepte, nakoniec preceďte a používajte na vonkajšie účely. Takto pripravená tinktúra dokáže nielen zbavovať bolestí, ale aj liečiť nepríjemné ochorenia.

конский каштан применение

V prípade, že nemáte čas na prípravu tohto prírodného lieku v domácich podmienkach, navštívte lekáreň, kde môžete nájsť ako tinktúry, tak aj extrakty z pagaštana konského. Sú uchovávané v tekutej forme na chladnom tmavom mieste. Pred použitím je potrebné prečítať si pokyny, ktoré označujú dávkovanie aj prípadné kontraindikácie. Podobne ako u každého lieku, aj tu sa môžete stretnúť s tým, že nadmerné používanie so sebou prináša viac škody než úžitku.

 

Back To Top