Vyprážané pirôžky s kapustou sú neuveriteľne chutné a pomerne lacné jedlo. Pomocou tohto receptu dokážete nasýtiť celú rodinu.
Na prípravu cesta budete potrebovať:
- 250 ml vriacej vody
- 250 ml teplej vody
- 25 g čerstvého droždia alebo 10 g sušeného
- 1 ČL soli
- 1ČL cukru
- 700 g polohrubej múky
- 2 PL slnečnicového oleja
Na plnku
- 500 g kapusty
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 PL paradajkovej pasty
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
Nalejte si vriacu vodu do misy a pridajte do nej 3-4 lyžice múky. Dobre premiešajte. Nechajte pôsobiť 5 minút. Do misky pridajte teplú vodu, soľ, cukor a droždie. Všetky suroviny premiešajte. Vmiešajte zvyšnú múku a vymiešajte si hladké, pevné cesto. Pridajte slnečnicový olej a mieste ručne ďalšie 2 – 3 minúty. Misku s cestom zakryte potravinovou fóliou a nechajte 40 minút odstáť na teplom mieste.
Na prípravu náplne si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a pridajte k nej nastrúhanú mrkvu. Po niekoľkých minútach vložte do panvice nakrájanú kapustu. Zľahka opražte, potom prikryte a nechajte dusiť 2 minúty.
Osoľte, okoreňte, pridajte paradajkovú pastu a obsah panvice dobre premiešajte. Nechajte dusiť pod pokrievkou na miernom ohni ďalších 12-15 minút
Cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí, z každej časti vytvorte guľôčku a potrite ju rastlinným olejom. Zakryte ich fóliou a nechajte 20 minút na stole.
Každý kúsok cesta rozvaľkajte na tenkú obdĺžnikovú vrstvu. Na jeden koniec cesta položte plnku a vyformujte si roládu – okraje pevne zatlačte, aby nič nevytieklo.
Pirôžky zakryte igelitom a nechajte 10 minút postáť.
Smažte ich na rastlinnom oleji z oboch strán do zlatista a môžete servírovať!
Zdroj: youtube.com