7 spôsobov, ako si vymaľovať veľkonočné vajíčka: bez štetca, lepidla…len voda a zopár trikov

Maľovanie vajec je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov. Je skvelé, ak môžete aspoň na chvíľu uniknúť pred všetkými starosťami a venovať svoj čas kreativite. Bonusom je aj to, že do prípravy týchto vajíčok môžete zapojiť aj ďalších členov vašej domácnosti!

Inšpirujte sa 7 jednoduchými a finančne nenáročnými spôsobmi farbenia veľkonočných vajíčok…

 

Mramorový vzhľad

Vezmite cibuľovú šupku a nakrájajte ju najemno. Surové vajcia zalejte studenou vodou a jedno po druhom začnite obaľovať do šupiek. Následne si každé vajce zabaľte do gázy alebo siloniek.

Teraz si pripravte farbu. Môžete použiť potravinárske farbivo alebo zvoliť prírodnejšie alternatívy. Pripravené vajcia vložte do hrnca s farbou tak, aby sa „skryli“ pod vodou. Varte, kým nebudú hotové.

Potom si vajcia umyte studenou vodou. Odstráňte z nich gázu so šupkami a opláchnite pod tečúcou vodou. Ak do hrnca nepridáte žiadne farbivo, ale uvaríte vajcia v čistej vode, ich farebná schéma bude vyzerať ako na druhej fotografii.

окраска яиц на пасху

Existuje aj iný spôsob, ako dosiahnuť mramorovú farbu. Budete k tomu potrebovať rastlinný olej. Ak chcete získať tento zaujímavý vzor, ​​pridajte do hrnca s farbivom olej tak, aby sa na povrchu tvorili kruhy.

Uvarené vajíčka ponorte do roztoku, pootáčajte ich tak, aby bola škrupina pokrytá mastnými krúžkami: čím viac škvŕn, tým viac „mramorovej“ farby.

окраска яиц на пасху

 

Maľovanie pomocou lístkov

Priložte si na škrupinu niekoľko lístkov z rôznych rastlín a zabaľte vajíčko do nylonových pančucháčov. Namočte ho do vody s farbou a varte, kým nebude hotové. Vyberte ho, opláchnite studenou vodou a odstráňte pomocné materiály (pančucháče). Získate krásny vzor v podobe listov.

необычное окрашивание яиц на пасху

 

Kraslice v hodvábnej látke

Ak máte doma staré hodvábne kravaty, využite ich. Nastrihajte ich a pevne ich oviňte okolo vajec. Ponorte ich do vody a povarte. Po odstránení kravát budú vaše vajíčka hýriť farbami a vzormi. Nezabudnite, že materiál musí byť vyrobený z hodvábu.

необычное окрашивание яиц на пасху

Technika „vyšívania“  

Trochu dlhý, ale veľmi efektívny spôsob farbenia vajíčok. Vajíčka je potrebné omotať priadzou na vyšívanie: môžete použiť jednu farbu alebo vytvoriť rôzne farebné kombinácie. Vajíčka si následne uvarte, odstráňte nite a veľkonočné kraslice sú pripravené.

Vajíčka s farebným prechodom

Vajce uvaríme a farbivo si pripravíme napríklad v malom pohári. Vajíčka postupne spúšťajte do roztoku hlbšie a hlbšie. Týmto spôsobom získate plynulý prechod od tmavých, do svetlejších farieb.

необычное окрашивание яиц на пасху

интересное окрашивание яиц на пасху

Vajíčka s čipkovým vzorom

Veľmi jednoduchý spôsob, ako nafarbiť veľkonočné vajíčka. Omotajte si vajíčka čipkovanou látkou a ponorte ho do farby. Potom  ho opláchnite studenú vodu a odstráňte látku. Tieto vajíčka sa stanú ozdobou váš veľkonočného košíka.

интересное окрашивание яиц на пасху

Farbenie s voskom

Vymaľujte si vajcia základnou farbou a počkajte, kým nebudú úplne suché. Vezmite sviečku a horúcim kvapkajúcim voskom vytvorte na škrupinke rôzne vzory. Teraz vložte vajíčko do farby. Po zafarbení si vajíčka zohrejte na chvíľu v teplej vode, aby ste vosk bez problémov odstránili.

интересное окрашивание яиц на пасху

Na dekoráciu môžete použiť aj rôzne trblietky či iné materiály. Vyberte si svoju obľúbenú techniku ​​farbenia vajíčok a zdieľajte fotografie svojich výtvorov v komentároch.

 

zdroj:takprosto.cc

Back To Top