V dome mi ostala stará slanina a hostia mali prísť za 30 minút. Syrovo-slaninové taštičky som mala hneď hotové

Ak má prísť návšteva po práci, tak je to vždy o náhlení. Hlavne ak chcete prekvapiť hostí slanú tortou. Chcela som pripraviť niečo na uvítanie, aby bolo do čoho zahryznúť po welcompálenke. Najviac sa na to hodí niečo slané. Z prípravy slanej torty mi ostala slanina, takže to bolo smerodajné. S lístkovým cestom je život jednoduchší: rozmrazí sa (3 min v mikrovlnke) vyváľkám, naplním, hocijako poprekladám, nakrájam, šup do rúry a je hotovo. Tak aj toto sa tak zrodilo.

  • 1 bal lístkového cesta
  • 2 ks taveného syra v črievku
  • 2 pl kyslej smotany
  • 3 plátky oravskej slaniny
  • 3 plátky šunky
  • ¼ póra
  • soľ, korenie
  • 1 žltok
  • 5 dkg strúhaného syra

čas prípravy je min. 15-20 min max. 35-40.

Ráno som kúpila mrazené lístkové cesto, kým som bola v práci, malo čas sa rozmraziť, tak som sa už doma nemusela s tým zaoberať. Do misky som vytlačila syr z črievka, pridala tri plátky nakrájanej oravskej slaniny a 3 pláty šunky nakrájanej na kocky.

Nadrobno som nakrája aj pór a pridala do misky. Zdalo sa mi že tá plnka je veľmi lepkavá, preto som radšej pridala 2 pl kyslej smotany. Ochutila som soľou a čierným korením. Je lepšie dať túto plnku pred pečením do chladničky na 15 minút, nebude tak vytekať počas pečenia.

Na pomúčenej doske (ja nemám tak to robím na kuchnskom pulte) som výváľkala najprv polovicu cesta. Na jednu som natrela polovicu plnky, asi 4-5 cm. Druhá strana cesta ostala prázdná. Od strany plnky som začala tesne rolovať cesto. Druhú polovicu cesta som pripravila rovnako. Rolky som nakrájala na trojuhoľníkyň ( /\/\/\/\/\ ).

Poukladala som ich na plech vyložený papierom, potrela som ich žltkom, posypala strúhaným syrom a vložila do rúry piecť.

180°C dolu aj hore, teplovzdušnou rúrou sa piekli 15-20 minút.

Z jedného balenia lístkového cesta vychádza cca 15-20 ks taštičiek. Záleží to na tom na ako tenko vyváľkám cesto, na aké tvary krájám a aké hrubé. Ak ich nákrájáš na 1 cm, budú z nich slimáky a bude ich viac. Sú naozaj chutné, určite si ich ešte niekedy upečiem, alebo niečo podobné.

Back To Top