Najlepší spôsob na vytvorenie oporných častí pri pestovaní rastlín v záhradke. Použili sme, čo dom dal

S príchodom jari prichádza aj čas na inšpirácie a nápady na usporiadanie vašej záhrady. Tak ako pre nízke rastlinky stačí pripraviť pôdu, pre ťahavé a vysoké rastlinky je potrebné pripraviť vhodnú oporu.

Veď je rovnako dôležité mať dobrú konštrukciu pri hrozne, ako aj pri uhorkách, cuketách, či obľúbených paradajkách.

Najlepšie na tom je, že ako oporu pre rastlinky môžeme použiť skutočne čokoľvek: od starých mriežok po zlomené rybárske prúty či hrdzavé schody. Náš sused cez ne prepletá vinič a vyzerá to úžasne!

Užitočné záhradkárske tipy

Dnes sme si pre vás pripravil 12 inšpirácií na podporu a usporiadanie rastlín v záhrade. Zíde sa vám dokonca aj koleso z bicykla!

1. Najjednoduchšiu podporu na ťahanie rastlín si môžete vyrobiť zo špagátu, tenkého motúza či šnúrky z prírodného aj umelého materiálu. Takáto podpora sa zvyčajne využíva v blízkosti steny domu, altánku alebo prístrešku a je určená na ťahanie dekoratívnych alebo záhradných rastlín.

2. Toto všetko môže byť pýchou majiteľov a zároveň špeciálnou dekoráciou záhradky!

3. Podobnú podporu z tyčiek som videla u suseda na chate. Zaujímavé, čo poviete?

4. Podpora viniča môže pôsobiť nielen elegantne a vzdušne, ale súčasne zohráva dekoračnú úlohu alebo výzdoby či prvku, ktorý upúta.

5. Tieto nápady sa dokonale hodia na našu chatu. Asi ich ukážem manželovi!

6. Plastové a kovové oblúky môžu byť užitočné nielen na pokrytie rastlín fóliou, ale aj na vytvorenie podpory. Oblúky môžu byť vyrobené z plastu alebo kovu, pokiaľ sú dostatočne pevné, držia si tvar a sú odolné voči mrazu.

7. Oporné stĺpy vyzerajú krásne a neobvykle, štýlovo však nemusia zapadnúť do každej časti.

8. Opory pre ostružiny, uhorky, ruže, hrášok a iné ťahajúce sa rastliny môžu byť veľmi odlišné. Najčastejšie sú vyrábané vo forme mriežky s pevným rámom, ale existujú aj jednoduchšie riešenia, ktoré dokáže aj neskúsený domáci majster.

9. Jednoročné rastliny sa odporúčajú ťahať po motúzovej mriežke. Na jeseň rastlinky  jednoducho zrežete, navyše ich odstraňovanie z kovovej konštrukcie by bolo komplikované.

10. Ešte niekoľko zaujímavých nápadov.

11. Staré rebríky, rámy, palety, mriežky, konáre po preriedení stromov, prúty a ešte viac – to je zoznam materiálov, z ktorých môžete vytvoriť podporné časti pre rastliny.

12. Nie všetky podpory pre záhradné rastliny môžu byť vyrobené zo zvyškových materiálov, niektoré musíte kúpiť. Napriek tomu bude konečný výsledok určite lacnejší ako keby ste kúpili hotové konštrukcie v supermarkete.

Výstavba vysokých opôr otvára nové možnosti pestovania plodín na záhrade. Takýto prístup k organizácii výsadby vám umožní vytvoriť nielen zaujímavý dizajn, ale aj efektívne pestovať ovocie a zeleninu.

zdroj: takprosto.cc

Back To Top