Žemle sú varené z cesta, s varením však nebudete mať žiadne ťažkosti. Hlavná vec je urobiť všetko podľa receptúry.
Na prípravu potrebujete:
- 75 ml mlieka a 50 ml vody
- 10 g čerstvého droždia
- 200 g hladkej múky
- 70 ml vody
- 120 g cukru
- Vanilkový cukor
- 1 vajce
- 75 g masla
- 300 g múky
- Štipka soli
Na potretie buchiet si zmiešajte 1 žĺtok a 3 čajové lyžičky vody.
Postup
Zmiešajte teplé mlieko a teplú vodu, pridajte droždie a múku, premiešajte, prikryte utierkou a nechajte 15 minút na teplom mieste.
Vajíčko zmiešajte so soľou, obyčajným a vanilkovým cukrom a prelejte ho do cesta – prejdite na ručné miesenie.
Múku preosejte a vymieste, nakoniec pridajte zmäknuté maslo. Ak je cesto veľmi husté, dolejte vodu a premieste.
Tip: neprilievajte všetku vodu naraz, aby cesto nebolo tvrdé, ale mäkké. Po častiach pridávajte maslo, zakaždým dobre premiešajte rukou, aby sa maslo dôkladne prepojilo s cestom.
Cesto prikryte a nechajte 1 hodinu odležať. Premieste ho a nechajte ešte 1 hodinu odpočívať.
Vyformujte buchty – mali by ste získať 12 kusov.
Plech vysteľte papierom na pečenie, naukladajte naň buchty a nechajte ich pod fóliou 5 minút.
Žemle potrite rozšľahaným žĺtkom.
Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte asi 25 minút. To, či sú hotové, si skontrolujte špajľou.
Zdroj: souspark.ru