Žiadne sviatky sa nezaobídu bez sladkostí, najmä ak sú doma deti. Ak ste aj vy zástancami domácich sladkostí, ste na správnom mieste. Existuje totiž veľa zaujímavých receptov, vďaka ktorým si môžete vyrobiť populárne sladkosti ako „Kinder“, „Twix“, „Bounty“, „Brumík“ či „Nutellu“.
Presvedčte sa, že sú mnohokrát chutnejšie, než tie kupované. Okrem toho, ušetríte aj váš rodinný rozpočet.
„Brumík“
- 3 vajcia
- 1 polievková lyžica cukru
- 260 ml kefíru
- 200 g tvarohu
- 100 g masla
- 240 g polohrubej múky
- ½ ČL sódy
POSTUP
Tieto medvedíky budú vyrobené z tvarohového cesta. Mimochodom, množstvo cukru možno znížiť alebo ho nahradiť stéviou, ak uprednostňujete zdravšie dezerty.
Vajcia rozšľahajte s cukrom a v ďalšej nádobe si zmiešajte tvaroh s kefírom. Následne si zmiešajte obe zmesi dokopy. Po troškách pridávajte múku a vymieste si cesto.
Pridajte sódu alebo prášok do pečiva, následne aj rozpustené maslo a všetko vymiešajte dohladka. Cesto prelejte do pripravených formičiek a pečte 20 – 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po vybratí ich môžete servírovať s tvarohom!
Domáci „Twix“
Ingrediencie
- 70 g polohrubej múky
- 30 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 60 g masla
- 1 polievková lyžica smotany
- 200 g kondenzovaného mlieka
- 100 g mliečnej čokolády
- štipka soli
Postup
Najskôr si pripravte cesto. Pridajte do múky práškový cukor a štipku soli. 40 g studeného masla nakrájajte na kocky a zmiešajte s múkou. Maslo a múku je potrebné veľmi rýchlo rozdrobiť ešte predtým, ako sa maslo rozpustí. Potom pridajte žĺtok, smotanu a vypracujte cesto.
Cesto rozvaľkajte na tenkú vrstvu a vložte ho na 20 minút do chladničky. Potom ho poprepichujte vidličkou, aby sa nezväčšovalo. Pečte 20 minút pri teplote 180 stupňov. Korpus nechajte úplne vychladnúť. Na prípravu karamelu si v hrnci rozpustite zvyšné maslo (20 g), potom pridajte kondenzované mlieko. Zmes povarte približne 20 minút.
Keď mierne vychladne, rozložte ju v rovnomernej vrstve na korpus. Na vrch nalejte roztopenú mliečnu čokoládu a celý dezert vložte do chladničky na 2 hodiny.
Domáce „Bounty“
Ingrediencie
- 3 šálky strúhaného kokosu
- 300 ml kondenzovaného mlieka
- 2 tabuľky mliečnej čokolády
Postup
Najskôr kokos dôkladne premiešajte s kondenzovaným mliekom. Z tejto hmoty formujte malé tyčinky alebo guľky a vložte ich do mrazničky na 20 minút.
Kým to stuhne, rozpustite si čokoládu. Každú tyčinku namočte do čokolády a nechajte odstáť. Môžete si pochutnať na tých najjemnejších sladkostiach.
„Nutella“
Ingrediencie
- 500 ml mlieka
- 200 g cukru
- 85 g orechov
- 2 PL kakaa
- 2 PL múky
- 60 g masla
Postup
V menšej miske si zmiešajte múku, kakao a cukor. Ak chcete urobiť zdravšiu variantu, použite len trochu cukru a pridajte stéviu alebo med. Za stáleho miešania prilejte mlieko. Postavte to na sporák a za stáleho miešania priveďte k varu.
Orechy nasekajte na drobné kúsky (môžete zvoliť akékoľvek). Do horúcej čokoládovej zmesi pridajte orechy a maslo. Miešajte, kým sa maslo nerozpustí. Nechajte vychladiť a môžete konzumovať!
Unsplash
Domáci „Kinder mliečny rez“
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 125 ml smotany
- 125 g polohrubej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 125 g cukru
- 40 g kakaa
Krém
- 500 g mascarpone
- 200 ml smotany
- 50 g cukru
Postup
Vajcia vyšľahajte so smotanou. Pridajte múku, kakao, cukor a prášok do pečiva. Vymiešané cesto vylejte na plech a pečte 20 minút pri teplote 180 stupňov.
Počas pečenia si pripravte plnku. Vyšľahajte mascarpone, prípadne obyčajný jemný tvaroh. V ďalšej miske si vyšľahajte smotanu a cukor. Obe zmesi skombinujte a dobre premiešajte.
Vychladené cesto si rozdeľte na 2 časti. Jednu polovicu namažte krémom, druhú polovicu cesta položte na vrch. Hotový dezert vložte do chladničky na 3 hodiny. Potom ho už môžete nakrájať a vychutnať si jeho lahodnú konzistenciu.
Zdroj: takprosto.cc