Chutná a voňavá tlačenka, ktorú si vyrobíte doma a viete, čo obsahuje, nemôže ani len zďaleka konkurovať tomu, čo nájdete v obchodoch. Podľa chuti pridajte vaše obľúbené korenie a ak máte radi pikantné, nezabudnite ani na malé kúsky čili papričky.
Potrebujete:
3 ks bravčové kolena
3 ks bobkových listov
korenie, soľ, nové korenie, cesnak
Postup
Zvoľte si predné bravčové kolená. Vhodné sú aj hovädzie a kuracie stehná. Čo sa týka soli, použite 1 pl na 1 kg mäsa.
Kolená umyte a namočte ich na niekoľko hodín do studenej vody.
Po uplynutí času ich opláchnite a opäť očistite.
Zalejte ich vodou tak, aby ich úplne pokryla a pridajte niekoľko strúčikov cesnaku.
Priveďte to k varu, odstráňte penu, znížte teplotu a varte pod pokrievkou 4 hodiny.
Pridajte korenie, soľ, bobkové listy a povarte ďalšiu 1 hodinu.
Tip: keď sa mäso už oddeľuje od kosti, je hotové a môžete ho odstrániť zo sporáka.
Nechajte ho vychladnúť.
Vychladnuté mäso nakrájajte na drobné kúsky, dochuťte korením a podľa potreby ešte posoľte.
Polejte ho vývarom – pár naberačiek. Dobre premiešajte. Zmes by nemala byť príliš tekutá ani suchá.
V tejto fáze môžete ešte pridať cesnak, feferónky, sladkú údenú papriku a podobne.
Vezmite si akúkoľvek formu a vysteľte ju potravinovou fóliou. Premiestnite do nej zmes, rovnomerne ju rozložte, niekoľkokrát poklepte po forme, aby vyšiel prebytočný vzduch a zmes zhustla.
Prikryte to fóliou a preložte do chladničky, aby stuhla. Ak je zmes ešte stále teplá, nechajte ju dobre vychladnúť pri izbovej teplote a až potom vložte do chladničky.
Nakoniec ju už len stačí vybrať z formy, nakrájať a servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: souspark.ru