Trápi vás kašeľ? Cibuľa a med sú skvelou kombináciou nielen v tomto období

Cibuľa s medom – bezpečný, efektívny a chutný liek, ktorý sa používa na suchý kašeľ a osloví aj ratolesti. Veľkou výhodou je rýchla a lacná výroba.

Cibuľa s medom pomáha pri kašli

Na zmiernenie príznakov nachladnutia sa odporúča cibuľa s medom. Obe ingrediencie upokojujú podráždené hrdlo, zrieďujú hlien a zmierňujú suchý kašeľ u detí aj dospelých. Taktiež zvyšujú odolnosť tela a poskytujú ochranu pred vírusmi či baktériami, najmä čo sa týka ochorení dýchacích ciest.

Užitočné vlastnosti prírodného medu:

  • Bohatý na minerály, enzýmy, niekoľko vitamínov skupiny B, prebiotiká a antioxidanty
  • Má silné antibakteriálne vlastnosti a ľuďom slúži ako jedlo a liek už tisíce rokov
  • Znižuje podráždenie hrdla a pokožky

Väčšinu liečivých vlastností medu vytvára malé množstvo včelieho peľu a propolisu. Bioflavonoidy v propolise majú silné antibiotické, protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti.

 

Užitočné vlastnosti medu

honey dipper on honey combunsplash
  • Včelí med sa často úspešne používa na ošetrenie aj hnisavých rán.
  • Včelí med má schopnosť odstraňovať vnútorné aj vonkajšie zápalové procesy v ľudskom tele
  • Jedinečné chemické zloženie včelieho medu obsahuje veľké množstvo rôznych vitamínov a stopových prvkov, enzýmov a minerálov.

 

Užitočné zložky cibule

  • obsahuje éterické oleje aj zlúčeniny síry. To dáva zelenine jej štipľavú chuť a vôňu, no zároveň pôsobí ako liečivá zložka. Estery sa ľahko distribuujú v tele a prenikajú do baktérií, čím sa minimalizuje ich vplyv na telo. Okrem toho stimulujú produkciu leukocytov, ktoré poskytujú telu ochranné funkcie
red apple beside white eggunsplash
  • alicín je ďalšou dôležitou zlúčeninou. Po rozrezaní cibule sa jej bunky spoja so vzduchom a vznikne alicín. Je to silná antimikrobiálna zložka, ktorá sa používa pri liečbe respiračných infekcií

 

Nasledujúci recept je liekom, ktorý potvrdzujú aj mnohé vedecké výskumy.

Napríklad vedci z College of Naturopathic Medicine v Toronte preukázali, že voľne predajné lieky proti kašľu a nachladnutiu sú potenciálne škodlivé a nedokážu konkurovať domácim sirupom vyrobených z medu a cibule.

 

Spôsoby prípravy

Okrem nasledujúcich receptov si môžete vytvoriť svoje vlastné pridaním iných prísad na ešte lepší efekt.

 

  1. Cibuľa s mliekom a medom

Hlavnou výhodou nápoja z cibule a mlieka sú jeho baktericídne a antiseptické vlastnosti. Nápoj zahrieva sliznicu priedušiek a priedušnice, potláča patologické záchvaty kašľa, zabraňuje poškodeniu sliznice.

Príprava nápoja:

  1. Veľkú cibuľu olúpte a rozmixujte v mixéri alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  2. Vytlačte šťavu z cibule.
  3. Do pohára teplého mlieka pridajte pár kvapiek cibuľovej šťavy.
  4. Olúpte dve cibule strednej veľkosti a nakrájajte ich na 4 časti.
  5. Zalejte ich mliekom.
  6. Povarte to na miernom ohni, kým nezmäknú.
  7. Odstráňte to z plameňa.
  8. Prikryte to uterákom a nechajte vychladnúť.
  9. Preceďte.
  10. Pridajte med podľa chuti.
  11. Konzumujte 1 čajovú lyžičku každú hodinu.

 

Zmes by sa mala používať v počiatočných štádiách zápalových procesoch dýchacích ciest, ako aj pri záchvatoch suchého kašľa. Ak sa kašeľ zmenil na mokrý, liečba by sa mala ukončiť.

Nezabudnite vziať do úvahy kontraindikácie: precitlivenosť na včelie produkty, intolerancia laktózy, cukrovka, zlyhanie obličiek, obezita.

Cibuľový sirup

  1. Zmiešajte si 163 g medu a 125 ml vody.
  2. Pridajte do zmesi jednu nakrájanú cibuľu a nasekaný strúčik cesnaku.
  3. Do sirupu môžete v malom množstve pridať bylinky: šalviu alebo tymián.
  4. Zmes by sa mala lúhovať pri izbovej teplote niekoľko hodín.
  5. Preceďte ju a používajte na kašeľ. Uchovávajte v chladničke.

 

Všetky zložky sirupu majú prírodné antibakteriálne látky. Fungujú tiež ako sedatíva, ktoré zmierňujú nutkanie na kašeľ a zmierňujú bolesť v krku. Ak je to potrebné, zmes sa môže variť 5 minút, kým cibuľa nezmäkkne. Áno, stratíte niektoré antimikrobiálne vlastnosti, ale budete to môcť konzumovať ešte pred spaním a zmierniť stav.

 

  1. Cibuľový nálev s medom

Potrebujete 1 veľkú červenú cibuľu, nakrájanú nadrobno a 1-2 lyžice medu.

Príprava:

  1. Cibuľu vložte do zaváracieho pohára.
  2. Pridajte med a dobre premiešajte.
  3. Prikryte a nechajte lúhovať 30-60 minút pri izbovej teplote.
  4. Postláčajte ju lyžičkou, aby pustila šťavu.
  5. Výsledná šťavu konzumujte nasledovne: 1 čajovú lyžičku každých pár hodín pre deti predškolského veku a 1 polievkovú lyžicu pre dospelých a staršie deti.

V recepte je možné namiesto medu použiť cukor. K nakrájanej cibuli pridajte 1 polievkovú lyžicu cukru. Zmes sa lúhuje 24 hodín a potom je pripravená na použitie. V takom prípade funguje sirup ako mukolytikum. Zrieďuje a urýchľuje vylučovanie hlienu z tela. Používa sa 30 minút pred jedlom 1 polievková lyžica 3x denne.

Dôležité! Nikdy nedávajte prírodný med deťom do 1 roka. Obsahuje rastlinný peľ a môže vyvolať alergie.

Kontraindikácie 

Med nemá žiadne zvláštne indikácie pre dávkovanie alebo spôsob použitia. Niektorí ľudia by si však pri jeho užívaní mali dávať pozor.

  • deti do 5 rokov
  • osoby s alergiou na peľ a včelie produkty
  • Výrobok sa považuje za bezpečný pre dojčiace a tehotné ženy. Ak máte pochybnosti, mali by ste sa poradiť s lekárom.

Cibuľu ako zložku liečiva nemôže konzumovať každý..

  • poruchy zrážania: cibuľa môže spomaliť zrážanie krvi a zvýšiť riziko krvácania
  • ľudia s alergiou na palinu a zeler majú väčšiu pravdepodobnosť alergie aj na cibuľu
  • pri cukrovke je potrebné kontrolovať hladinu cukru v krvi, pretože cibuľa ju znižuje
  • jej konzumácia zhorší príznaky žalúdočnej nevoľnosti

Dokedy vydržia?

Pripravené liečivé prostriedky je potrebné použiť do 24 hodín. Po celú dobu môžu byť pevne uzatvorené v sklenených nádobách v chladničke.

 

 

Zdroj: otozh.com.ua