Skúsený lekár: „ Kalina v podobe čaju je najlepšie riešenie pre ženu“

Zoznámte sa s liečivou rastlinou kalinou obyčajnou, ktorá vám zabezpečí dobré zdravie a náladu. Pripravte si nápoj, ktorý vás udrží vo vitálnej forme aj počas nasledujúcich mesiacov.

Liečivé vlastnosti kaliny sú známe už od staroveku. Nie je žiadnym tajomstvom, že odvar z plodov je prevenciou pred mnohými chorobami a posilňuje imunitný systém.

Vitamínu C v kaline je 1,5-krát viac, ako v citróne. Obsahuje železo, selén, jód, karotén, fosfor.

Ak je to možné, snažte sa túto plodinu zahrnúť do vašej každodennej správy.

V nasledujúcom recepte sa nenachádza nič nezvyčajné a bobule nepodliehajú tepelnému spracovaniu, čo znamená, že si zachová charakteristická horká chuť bobúľ a všetky výživné látky.

Kalinu s cukrom môžete použiť ako omáčku k mäsu a rybám a sestra tento kúsok pridáva k dezertom a koláčom.

Ingrediencie

  • 1 kg bobúľ kaliny
  • 900 g cukru

Postup

  1. Bobule zbavte vetvičiek a dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou.
  2. Bobule pretlačte cez sito do širokej misky tak, aby vám v sitku zostali iba kôstky a šupka.
  3. Pretlačené bobule posypte cukrom, premiešajte a misu prikryte. Zmes nechajte odstáť cez noc.
  4. Ráno sterilizujte zaváracie poháre, vložte do nich kalinu s cukrom a zatvorte ich čistými uzávermi. Zmes uchovávajte v chladničke.

 

Vitamínový nápoj

Ingrediencie:

  • 500 ml šťavy z kaliny
  • 250 g cukru
  • 2 litre vody

Príprava:

  1. Uvarte si vodu a zmiešajte ju so šťavou z kaliny.
  2. Pridajte cukor a celú zmes priveďte k varu. Do tejto doby by mal byť cukor úplne rozpustený. Vypnite oheň a nechajte šťavu lúhovať asi 4 – 5 hodín.
  3. Ovocný džús pite vychladený, môžete ho dochutiť niekoľkými lístkami mäty.

 

Želé z kaliny

Ingrediencie:

  • 1 kg kaliny
  • 800 g – 1 kg cukru
  • 500 ml vody

Postup

  1. Očistené bobule, premiestnite do cedníka a potom ich umyte.
  2. Uvarte vodu vo veľkom hrnci a ponorte do nej sitko s kalinou na 5 minút, aby bobule zmäkli a stratili horkosť.
  3. Bobule pomocou varešky pretlačte cez sitko. Preložte ich do čistého hrnca.
  4. Do kaše z kaliny pridáme cukor a vodu. Dobre premiešajte a varte 45-50 minút na miernom ohni, kým nezhustne.
  5. Prelejte želé do sterilizovaných nádob a uchovávajte v chladničke.

Užitočné vlastnosti kaliny by ste určite nemali podceniť. Napríklad, hneď ako začnete byť nervózny, okamžite vypite šálku čaju s kalinou a potom trochu medu. Váš stav sa okamžite zharmonizuje.

Kalina má samozrejme aj kontraindikácie, preto odporúčame konzumovať všetko s mierou.

A čo vy? Máte radi plody tejto rastliny?

Zdroj: otozh.com.ua

Back To Top