Domáce guľky zo zemiakového cesta s kyslou kapustou . Zakaždým sú mäkkučké a chutné

Skvelý originálny recept od pani Daniely na domáce guľky zo zemiakového cesta

V šupke uvarené zemiaky (mala som 3 stredne veľké) očistím, na jemno postrúham, pridám kúsok masla, zo 2-3 PL mlieka (aby cesto nebolo suché, som totiž zvyknutá a aj radšej cesto robím zo zemiakového pyré), soľ a prisýpam polohrubú múku. Cesto musí byť tvarovateľné, už to mám „v ruke“.

 

 

A nie, vajce nedávam, naozaj netreba, aj keď som niekedy dávala. Z cesta urobím valček, z neho odrezávam rovnaké kúsky, tie rukou na doske ušúľam a poukladáme na tácku. Teraz som urobila trocha väčších šúľancov, nechcelo sa mi babrať, tie budú zajtra s makom na sladko, zo zvyšku som urobila rovnaké guľky.

Dala som zovrieť vodu, osolila ju a do vriacej pohádzala najskôr guľky, keď vyplávali hore, tak aj šúľance. Varechou im trocha pomôžeme, aby sa o dno hrnca neprichytili. Nechala ich ešte chvíľu povariť, potom scedila, prepláchla rýchlo studenou vodou.

 

Šúľance som odložila, guľky (množstvo podľa hladu) dala na tanier, na ne kyslú kapustu, opraženú cibuľu a slaninu. KAPUSTA, SLANINA, CIBUĽA : Na oleji – masti som opražila pokrájanú 1 cibuľu, do nej dala kyslú kapustu a dusila.

 

Slaninu som pokrájala a nechala opražiť, vybrala a vo výpeku do hneda popražila druhú cibuľu (pridala som aj trocha masti) pokrájanú na kolieska – polo kolieska. A máme hotovo. DOBRÚ CHUŤ !!!

Back To Top