Kedysi patrili škvarky l menej obľúbenej pochúťke a boli za lacný peniaz. Dnes sú žiadaným produktom a sú aj pomerne drahé, preto si ich radšej škvarím sama.
Robievam z nich pomazánku, pečiem škvarkové pagáče,ale poviem vám, hoci budete mnohí namietať, že najlepšie sú čerstvo vyškvarené s chlebíkom.
Je to vynikajúca pochúťka. Trošku nepríjemná vôňa, ale sa rýchlo vytratí…
DOMÁCE ŠKVARKY A MASŤ
5 kg slaniny na vyprážanie
2 dl vody
soľ
Slaninu umyjeme a pokrájame na menšie kúsky asi 1,5 x 1,5 cm.vložíme do hrnca a podlejeme vodou. Zo začiatku miešame častejšie, potom už len raz za čas, ale sledujeme škvarenie.Keď sú vyškvarené, masť zlejeme cez sitko, do obidvoch častí pridáme trochu soli a pochúťka je hotová…