Keď nám počasie skríži plány a my dostaneme chuť skonzumovať na niečo teplé, čo by mohlo byť lepšie ako chutná domáca polievka?
Ponúkame vám 7 skvelých receptov, ktoré vás zahrejú v akomkoľvek ročnom období!
Francúzska cibuľová polievka
Ingrediencie
- 3-4 ks cibule
- 4 pl masla
- 100 ml vína
- 500 ml kuracieho vývaru
- 1 pl múky
- 1 čl cukru
- Soľ podľa chuti
- 100 g strúhaného syra
- 2-3 krajce chleba
Postup
- Cibuľu olúpte, umyte a nakrájajte na tenké polkruhy.
- V hrnci si roztopte maslo, na ktorom dozlatista osmažte cibuľu, následne k nej pridajte soľ, cukor a múku. Premiešajte a počkajte jednu minútu, kým zmes nebude hotová.
- Nalejte do nej biele víno a 250 ml vývaru. Varte 2-3 minúty. Pridajte zvyšný vývar a varte ďalších 10-15 minút na malom ohni.
- Pripravenú polievku naservírujte do keramických misiek, na vrch môžete položiť kúsok chleba a posypať strúhaným syrom.
Zemiakovo-krémová polievka so syrom
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 150 g taveného syra
- 200 ml 20% smotany
- 150 g oškvarkov
- Soľ
Postup
- Zemiaky uvarte, rozmixujte a môžete k ním pridať trochu zemiakového vývaru (voda ktorá vám ostala pri varení zemiakov). Výslednú zmes prelejte späť do hrnca s vývarom zo zemiakov. Priveďte k varu a znížte plameň.
- Následne do polievky pridajte syr a miešajte, až kým sa úplne nerozpustí.
- Prilejte smotanu, povarte a pridajte oškvarky.
- Hotovú polievku môžete nakoniec dozdobiť čerstvými bylinkami.
Zeleninová polievka s hovädzím mäsom
Ingrediencie
- 700 g hovädzieho s kosťou
- 4 zemiaky
- 1-2 paradajky
- 2 papriky
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- Soľ, bobkový list, korenie podľa chuti
- Kôpor a petržlenová vňať
Postup
- Mäso dôkladne umyte, vložte ho do hrnca a nalejte do neho 3 litre studenej vody. Hrniec položte na oheň, priveďte k varu, odstráňte penu a znížte plameň. Vývar nechajte povariť 1 hodinu.
- Keď je mäso hotové, vyberte ho, oddeľte ho od kostí a nakrájajte na malé kúsky. Vývar preceďte.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na kocky. Papriky zbavte semienok a nakrájajte ich na tenké prúžky. Z paradajok odstráňte šupku a nakrájajte ich najemno. Mrkvu nastrúhajte najemno a cibuľu nasekajte na jemné plátky.
- Do mäsového vývaru vložte zemiaky, soľ, čierne korenie a varte na miernom ohni.
- Medzitým sa na panvici nechajte rozohriať trochu rastlinného oleja, pridajte cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita asi 2-3 minúty. Pridajte korenie, povarte ešte pár minút, následne pridajte paradajky a nechajte dusiť ďalšie 3-4 minúty.
- Keď už budú zemiaky čoskoro hotové, pridajte do vývaru zeleninu a mäso. Varte 10-15 minút. Pár minút pred koncom varenia pridajte ešte nasekané čerstvé bylinky (petržlenovú vňať) a bobkový list.
Syrová polievka s brokolicou
Ingrediencie
- 4 pl masla
- 400 g brokolice
- 1 väčšia nakrájaná cibuľa
- 1 nastrúhaná mrkva
- Soľ a mleté čierne korenie
- 3 pl múky
- 1 l vývaru
- 250 ml mlieka
- Hrnček nastrúhaného syra
Postup
- 4 lyžice masla si roztopte vo väčšom hrnci na miernom ohni.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, mleté čierne korenie a orestujte. Keď už cibuľa získala sklovitý vzhľad (asi po 6 minútach), pridajte do zmesi múku a restujte počas neustáleho miešania ešte 1 minútu.
- Prilejte vývar a priveďte ho k varu. Znížte plameň a pridajte brokolicu rozdelenú na menšie kúsky.
- Varte 10-12 minút. Prilejte mlieko a nasypte nastrúhaný syr, ktorý by sa mal počas miešania celkom rozpustiť.
- Pri servírovaní posypte tanier nasekanou bazalkou alebo provensalskými bylinkami.
Tekvicová krémová
Ingrediencie
- 400 g dužiny z tekvice
- 1 cibuľa
- 200 ml mlieka
- 20 g masla
- Petržlen
- Soľ, korenie podľa chuti
- Smotana
- Krutóny (voliteľné)
Postup
- Cibuľu nakrájajte najemno alebo prelisujte a tekvicu narežte na kocky.
- Cibuľu si zľahka orestujte na masle, pridajte tekvicu, soľ, korenie a nechajte dusiť s trochou vody približne 20 minút.
- Hotovú tekvicu vložte do mixéra a rozmixujte. Pridajte teplé mlieko a opäť dôkladne premixujte.
- Tekvicu s mliekom následne prelejte do hrnca a nechajte zohriať, neprivádzajte ju už k varu.
- Pripravenú polievku naservírujte do tanierov, posypte krutónmi, polejte smotanou a dozdobte petržlenovou vňaťou.
Mäsová polievka so šošovicou
Ingrediencie
- 300 g mäsa s kosťou (najlepšie teľacie)
- 2 l vývaru
- 1 hrnček šošovice
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 3 zemiaky
- 1 čl kurkumy
- ½ čl sušenej bazalky
- ½ čl mletej sladkej papriky
- Soľ, korenie, bobkový list podľa chuti
Postup
- Uvarte si vývar, preceďte ho, mäso odstráňte z kostí a narežte ho na menšie kúsky.
- V ďalšom hrnci si následne na masle osmažte cibuľu, mrkvu a mäso. Šošovicu premyte vo vode, kým sa nestane úplne priehľadnou.
- Pridajte pripravený vývar, priveďte ju k varu, nezabudnite na zemiaky a korenie. Varte dovtedy, kým nebudú zemiaky celkom hotové.
- Pridajte šošovicu a nechajte variť 10 minút. Hotovú polievku nechajte odstáť ešte ďalších 15 minút.
zdroj: takprosto.cc