Výborný zeleninový šalát z kapusty, papriky, paradajok a uhoriek je skvelou voľbou na zimu, kedy nemáte k dispozícii kvalitnú čerstvú zeleninu
Na prípravu potrebujete:
- 300 g mrkvy
- 200 g cibule
- 500 g paradajok a uhoriek
- 600 g kapusty
- 500 g sladkej papriky
- nové korenie – 1ks na 1 sklo
- čierne korenie – 4 ks na 1 sklo
- rastlinný olej 1 čl na jedno sklíčko
Na prípravu nálevu budete potrebovať:
- 1 l vody
- 1 pl soli
- 2 pl cukru
- 50 ml 9% octu
Postup
Tip: Objem nálevu je určený na 2 litrovú nádobu, podľa receptu dostanete 4 sklá s objemom 0,5 l, preto si ešte pred samotnou prípravou vypočítajte potrebné množstvo na prípravu nálevu.
Nakrájajte si uhorky kolieska, paradajky na plátky, cibuľu na tenké polovičné krúžky a papriku na pásiky.
Nastrúhajte na prúžky a mrkvu na tenké pásiky.
Sklá a viečka je potrebné sterilizovať.
Do každej nádoby vložte nové a čierne korenie.
Teraz tam naukladajte po vrstvách: mrkvu, uhorky, cibuľu, papriku, kapustu, paradajky.
Tip: Zeleninu môžete pritlačiť, pri sterilizácii sa usadí. Čo sa týka paradajok, zvoľte si tie z hutnejšej odrody.
Do každej nádoby nalejte rastlinný olej bez arómy.
Na nálev si zmiešajte všetky ingrediencie okrem octu, privarte ich k varu a následne potom prilejte ocot.
Hotový nálev pridajte do sklenených nádob až po vrchol, zatvorte ich viečkami a vložte do hrnca na sterilizovanie. Na dno hrnca si môžete položiť podložku, aby sa všetky sklá zahriali rovnomerne. Pridajte teplú vodu a po zovretí nechajte sterilizovať 20 minút.
Zatočte viečka, otočte sklá dnom nahor a počkajte, až kým úplne nevychladnú.
Zdroj: souspark.ru