Vďaka týmto radám budú popraskané päty minulosťou! Budú mäkké ako mačacie labky

Ak vidíte na svojich pätách praskliny, pravdepodobne predpokladáte, že je to kvôli dehydratácii alebo nedostatku vlhkosti v pokožke. V niektorých prípadoch však môžu existovať aj iné dôvody, prečo je vaša pokožka na nohách suchá a päty sa olupujú, alebo praskajú.

Toto je 6 dôvodov, prečo vznikajú na pätách praskliny a spôsoby, ako sa tomu vyhnúť, či problém odstrániť. 

1. Nadváha

Dôvod:

Vaše nohy nesú váhu celého tela. Keď teda priberáte na váhe, zvyšuje sa tým tlak na tukové vankúšiky pod pätami. V takom prípade sa vaše päty musia rozprestrieť do bokov, aby poskytli väčšiu oporu. Ak vaša pokožka nie je dostatočne hydratovaná, praská pod týmto tlakom.

Ako to vyriešiť:

Snažte sa udržiavať si optimálnu váhu pre vašu výšku a vek. Nezabudnite tiež, že diabetici majú tendenciu mať popraskané päty a preto si pravidelne kontrolujte hladinu cukru v krvi. 

2. Nedostatok vitamínov

Dôvod:

Bez niektorých životne dôležitých vitamínov, minerálov a iných výživných látok vaša pokožka nemôže správne fungovať a stáva sa suchou a tvrdou.

Ako to vyriešiť:

Pridajte do svojej stravy viac potravín bohatých na vitamíny A, B3, C, E, zinok a omega-3 mastné kyseliny. 

3. Nesprávna obuv

Dôvod:

Obuv s otvorenou pätou ako sú žabky, sandále a pod. zvyčajne umožňuje, aby sa tuk pod pätou roztiahol do boku a zvyšuje sa tak praskanie kože na pätách.

Ako to vyriešiť:

Noste topánky s uzavretou pätou, ktoré vám poskytnú správnu oporu.

4. Menopauza

Dôvod:

Po menopauze sú niektoré ženy náchylnejšie na problémy s pokožkou, čo by mohlo viesť k popraskanej koži na pätách a ďalších častiach tela.

Ako to vyriešiť:

Ak sa chcete zbaviť prasklín na pätách, môžete skúsiť lokálne aplikovať estrogénové masti, ale nezabudnite sa najskôr poradiť s lekárom.

5. Príliš dlhé státie

Dôvod:

Dlhodobé státie, najmä na tvrdých alebo drevených podlahách, môže v tejto oblasti pôsobiť na päty ďalším tlakom.

Ako to vyriešiť:

Pokúste sa vyhnúť príliš dlhému státiu. Ak to nie je možné, vykonajte niekoľko jednoduchých cvičení, aby ste z času na čas rozložili tlak z piat.

6. Nesprávne sprchovanie nôh

Dôvod:

Dlhé, veľmi horúce kúpele alebo sprchy, nie sú dobrý nápad, pretože voda na vašich nohách môže z pokožky odobrať prírodné oleje a zanechať ju drsnú a suchú. Drsné mydlá a sprchové gély môžu okrem toho poškodiť prirodzenú kožnú bariéru.

Ako to vyriešiť:

Pri sprchovaní vždy používajte teplú vodu, obmedzte čas v kúpeľni na 5 – 10 minút, aby ste predišli ďalším stratám vlhkosti. Po umytí nôh utrite chodidlá uterákom a použite zvlhčujúci krém. Je tiež lepšie vyhnúť sa tvrdým mydlám.

Bonus – liečivý kúpeľ na nohy

Namáčanie nôh v ústnej vode Listerine, pomôže zmäkčiť odumretú pokožku na pätách a uľahčí jej čistenie. Listerin je tiež antiseptikum, ktoré upokojuje pokožku, pretože obsahuje fytochemikálie ako mentol a tymol.

Potrebujeme:

1 šálku Listerinu

1 šálku bieleho octu

2 šálky vody

Postup:

Všetky zložky zmiešajte v lavóri a ponorte si do tohto roztoku nohy na 10 – 15 minút. Po uplynutí tejto doby si nohy jemne opláchnite a použite pemzu. Opláchnite chodidlá teplou vodou, osušte uterákom a natrite zvlhčujúcim krémom.

zdroj:napadovy.blog

Back To Top