V zime všetci cítime akútny nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny. Preto sa v lete snažíme pripraviť čo najviac produktov, ktoré nám vydržia aj niekoľko mesiacov. Dnes sa naučíte, ako si pripraviť cesnakovú pastu na zimu, ktorá ozdobí a dochutí každý váš pokrm. Túto pastu je možné pridať do polievok, zapekaných jedál, omáčok alebo na sendvič.
Cesnaková pasta na zimu
Ingrediencie
- 250 g cesnaku
- 1 čl soli
- 30 ml olivového oleja
- 1 pl citrónovej šťavy
Postup
Prichystajte si sterilizovanú nádobu s objemom 300 ml. Výsledný projekt je najlepšie ukladať do malých pohárov, preto môžete zvoliť aj sklá s menším objemom.
Olúpte si 250 g cesnaku a rozmixujte ho v mixéri, kým z neho nevznikne pyré.
Pridajte do mixéra 1 čl soli, 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a 30 ml olivového oleja. Následne si pastu ešte raz vymiešajte.
Hotovú pastu preneste do čistej nádoby, na vrch nalejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a uzatvorte ju.
Cesnakovú pastu môžete vložiť do chladničky aj mrazničky. Nemusíte sa báť, že by sa v mrazničke premenila na ľad. Prípadne ju môžete naliať do formy určenej na ľad a prekryť potravinovou fóliou.
Cesnaková pasta s bylinkami
Ingrediencie
- 250 g cesnaku
- 1 čl soli
- 1 pl jablčného octu
- 30 ml rastlinného alebo olivového oleja
- 2 vetvičky kôpru
Postup
Olúpaný cesnak rozmixuje v mixéri, aby vám vznikla homogénna konzistencia.
Nasekajte si kôpor a pridajte ho do cesnaku. Pridajte soľ, 1 polievkovú lyžicu octu a 30 ml rastlinného oleja. Mixujte, kým výsledná zmes nebude hladká.
Následne ju premiestnite do suchej sterilizovanej nádoby a pridajte olivový olej. Nádobu pevne zatvorte a vložte do chladničky.
Stačí 20 minút a máte dve skvelé cesnakové pasty. Ak nevydržíte čakať, môžete ich okamžite jesť. Môžete si do nej pridať smotanu a konzumovať napríklad s mäsom a varenými zemiakmi.
Zdroj: sovkusom.ru