Domáci jahodový kompót bez konzervačných látok. Recept mi dala moja babka. Vydrží aj niekoľko rokov

Ak každý rok pripravujete svoj vlastný jahodový kompót, skúste tentokrát postupovať podľa tohto prastarého receptu. Je čisto prírodný, bez zbytočných konzervačných látok a ak ho dovtedy nezjete, vydrží vám aj na zimu 😉

Potrebujeme:

Množstvo na 2 poháre s 300 ml jahodového kompótu. Z 1 kg jahôd získate 7 pohárov a potrebujete sirup pripravený z 210 – 280 g cukru a 1,4 l vody.

300 g jahôd

400 ml vody

60 – 80 g cukru

20 ml citrónovej šťavy

Postup:

Umyte a očistite si jahody, vodu nechajte odkvapkať.

Umyte a vysterilizujte si poháre.

Do hrnca si nalejte vodu a nasypte cukor. Povarte asi 3 – 4 minúty od zovretia, aby vznikol sirup.

Sirup nechajte mierne vychladnúť aby bol teplý, ale nie horúci. Potom ho nalejte na jahody do pohárov.

Do širšieho hrnca vložte kuchynskú utierku. Utiahnite viečka na pohároch, otočte ich hore dnom aby ste skontrolovali, či netečú a poháre vložte do hrnca. Naplňte ho do 2/3 výšky pohára vodou a dajte na sporák. Poháre prikryte druhou (mokrou) utierkou. Vodu nechajte zovrieť a nechajte povariť 10 – 12 minút.

Vypnite sporák a takto nechajte poháre pomaly vychladnúť.

Po vychladnutí môžete uložiť poháre do špajze. Kompót vám vydrží aj celú zimu.

Zdroj: https://savoriurbane.com/

Napadovy.blog.sk