Pohár mletého mäsa a cukety: toto môžete variť celé leto a nikdy sa neprejete

Z mäsa a cukety si môžete pokojne uvariť tri chutné pokrmy naraz: cuketové hniezda, cuketu s paradajkami a mletým mäsom a zapekanú cuketu s mäsovými guličkami. V prípade, že máte bohatú úrodu cukiet, tieto recepty sa stanú vašou prvou voľbou.

 

Cuketové hniezda

Na prípravu cuketových hniezd budete potrebovať

  • 3 cukety
  • 3 vajcia
  • 1 čl soli
  • 100 g múky
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 100 g cibule
  • 1 čl provensálskych byliniek
  • 1/3 čl korenia
  • 120 g mozzarelly

Postup

  1. Cuketu si nastrúhajte na strúhadle na „špagety“.
  2. Pripravte si cestíčko z vajec a soli. Do osobitného taniera si nasypte múku.
  3. Cuketu ponorte do vaječnej zmesi, obaľte ju múkou a položte na plech vystlaný papierom na pečenie vo forme hniezda.
  4. Mleté mäso si zmiešajte s rozmixovanou cibuľou, provensálskymi bylinkami, soľou a korením. Z vytvorenej zmesi si vyformujte fašírky a vložte ich do stredu hniezd.
  5. Do mletého mäsa urobte jamku pomocou palca a vložte tam syr.
  6. Pečte 35 minút pri teplote 180 ° C

 

Cuketa s paradajkami a mletým mäsom

Potrebujete:

  • 2 cukety
  • 3 paradajky
  • 300 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa
  • 80 g cibule
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • 1 čl mletej údenej papriky
  • ½ čl soli
  • ¼ čl čierneho korenia

Na poliatie

  • 100 g smotany
  • 40 g kečupu
  • ½ čl soli
  • ¼ čl čierneho korenia
  • 150 ml vody
  • 100 g tvrdého syra

Postup

  1. Cuketu a paradajky si nakrájané na krúžky.
  2. Mleté mäso zmiešajte s rozmixovaným cesnakom, údenou paprikou, soľou a korením.
  3. Do formy na zapekanie si striedavo naukladajte cuketu, mleté ​​mäso a paradajku.
  4. Polejte ich omáčkou z kyslej smotany, kečupu, soli, korenia a vody.
  5. Formu na pečenie zakryte alobalom a pečte 50 minút pri teplote 180 ° C
  6. Odstráňte fóliu, pridajte nastrúhaný syr a pečte ďalších 10 minút.

 

Zapekaná cuketa s ryžou a mäsovými guľkami

Ingrediencie

  • 100 g ryže
  • 200 ml vody
  • 500 g cukiet
  • 100 g syru
  • 1 čl provensálskych byliniek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čl soli
  • 1/3 čl čierneho korenia
  • 2 vajcia
  • 350 g mletého mäsa
  • 100 g cibule
  • 1čl soli
  • 1/3 čierneho korenia
  • 1 čl mletej papriky
  • 50 g syru

Postup

  1. Uvarte si ryžu.
  2. Nastrúhanú cuketu zmiešajte s ryžou, nastrúhaným syrom, provensálskymi bylinkami, cesnakom nastrúhaním na malé kúsky, soľou a korením.
  3. Mleté mäso si zmiešajte s rozmixovanou cibuľou, soľou, korením a paprikou.
  4. Cuketovú zmes naukladajte do pekáča, ktorý ste predtým vymastili maslom. Do zarovnanej vrstvy urobte jamky pomocou pohára.
  5. Do nich následne vložte mleté mäso, do ktorého ste vložili syr nakrájaný na menšie kúsky.
  6. Pečte 40 minút pri teplote 180 ° C

 

Pre lepšiu predstavu si môžete pozrieť aj video s detailným postupom…

Príprava všetkých troch receptov vám zaberie len málo času a sú ideálne ako obed či večera počas letných dní.

 

Zdroj: steaklovers.menu