Z mäsa a cukety si môžete pokojne uvariť tri chutné pokrmy naraz: cuketové hniezda, cuketu s paradajkami a mletým mäsom a zapekanú cuketu s mäsovými guličkami. V prípade, že máte bohatú úrodu cukiet, tieto recepty sa stanú vašou prvou voľbou.
Cuketové hniezda
Na prípravu cuketových hniezd budete potrebovať
- 3 cukety
- 3 vajcia
- 1 čl soli
- 100 g múky
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 100 g cibule
- 1 čl provensálskych byliniek
- 1/3 čl korenia
- 120 g mozzarelly
Postup
- Cuketu si nastrúhajte na strúhadle na „špagety“.
- Pripravte si cestíčko z vajec a soli. Do osobitného taniera si nasypte múku.
- Cuketu ponorte do vaječnej zmesi, obaľte ju múkou a položte na plech vystlaný papierom na pečenie vo forme hniezda.
- Mleté mäso si zmiešajte s rozmixovanou cibuľou, provensálskymi bylinkami, soľou a korením. Z vytvorenej zmesi si vyformujte fašírky a vložte ich do stredu hniezd.
- Do mletého mäsa urobte jamku pomocou palca a vložte tam syr.
- Pečte 35 minút pri teplote 180 ° C
Cuketa s paradajkami a mletým mäsom
Potrebujete:
- 2 cukety
- 3 paradajky
- 300 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa
- 80 g cibule
- 1 čl sušeného cesnaku
- 1 čl mletej údenej papriky
- ½ čl soli
- ¼ čl čierneho korenia
Na poliatie
- 100 g smotany
- 40 g kečupu
- ½ čl soli
- ¼ čl čierneho korenia
- 150 ml vody
- 100 g tvrdého syra
Postup
- Cuketu a paradajky si nakrájané na krúžky.
- Mleté mäso zmiešajte s rozmixovaným cesnakom, údenou paprikou, soľou a korením.
- Do formy na zapekanie si striedavo naukladajte cuketu, mleté mäso a paradajku.
- Polejte ich omáčkou z kyslej smotany, kečupu, soli, korenia a vody.
- Formu na pečenie zakryte alobalom a pečte 50 minút pri teplote 180 ° C
- Odstráňte fóliu, pridajte nastrúhaný syr a pečte ďalších 10 minút.
Zapekaná cuketa s ryžou a mäsovými guľkami
Ingrediencie
- 100 g ryže
- 200 ml vody
- 500 g cukiet
- 100 g syru
- 1 čl provensálskych byliniek
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čl soli
- 1/3 čl čierneho korenia
- 2 vajcia
- 350 g mletého mäsa
- 100 g cibule
- 1čl soli
- 1/3 čierneho korenia
- 1 čl mletej papriky
- 50 g syru
Postup
- Uvarte si ryžu.
- Nastrúhanú cuketu zmiešajte s ryžou, nastrúhaným syrom, provensálskymi bylinkami, cesnakom nastrúhaním na malé kúsky, soľou a korením.
- Mleté mäso si zmiešajte s rozmixovanou cibuľou, soľou, korením a paprikou.
- Cuketovú zmes naukladajte do pekáča, ktorý ste predtým vymastili maslom. Do zarovnanej vrstvy urobte jamky pomocou pohára.
- Do nich následne vložte mleté mäso, do ktorého ste vložili syr nakrájaný na menšie kúsky.
- Pečte 40 minút pri teplote 180 ° C
Pre lepšiu predstavu si môžete pozrieť aj video s detailným postupom…
Príprava všetkých troch receptov vám zaberie len málo času a sú ideálne ako obed či večera počas letných dní.
Zdroj: steaklovers.menu