Umývanie okien v byte, bez zbytočnej námahy a rýchlo? Okná žiaria čistotou aj pol roka

Umývanie okien v byte zvyčajne zaberie veľa drahocenného času. Posúďte sami: musíte nájsť a prichystať vedro s vodou, pridať čistiaci prostriedok, poumývať okná z oboch strán a nevypadnúť pri tom, poutierať ich suchou, čistou handrou alebo novinami. V prípade večerného dažďa vám už len ostanú oči pre plač.

bublina, čistiť, čistotaPexels

Určite sa zhodneme na tom, že je čas prerušiť tento začarovaný kruh a priniesť do procesu umývania niečo nové. Niečo, čo pomôže okám zostať dlho čisté a krásne. Máte záujem?

 

Umývanie okien je ťažké

Aké sú 3 najčastejšie dôvody, prečo sa umývanie okien nerobí tak často:

  1. Je to monotónna práca. Kým sa vám podarí umyť všetky okná, dokonca aj v jednoizbovom izbe, čas vám zbehne natoľko, že sa ani nenazdáte, a prejde pol dňa.

 

  1. Práca vo výške. Ak bývate na 9. či 16. poschodí alebo ešte vyššie, umývanie okien sa zmení na skutočný boj o život. Pre ľudí so strachom z výšok je to ako nočná mora.

 

  1. No a samozrejme nezmysel týkajúci sa samotného umývania okien. Fantasticky priehľadné okná dokáže pokaziť aj jeden päťminútový dážď alebo pár vtákov, ktoré prišli odnikiaľ.

 

Vo väčšine prípadov sa ľudia snažia umývať okná najmenej dvakrát do roka. Pred začiatkom leta a na konci jesene. V tomto období bude okno vyzerať čisto a ak budete mať šťastie, dážď sa nebude zlievať na okenný rám. Určite nebudú vyzerať dokonale, nuž taký je ich osud.

Ak sa však dokážete naučiť umývať okná častejšie a ani pri tom nevenovať pozornosť výške (pozdravujeme tých šťastlivcov, ktorí majú súkromné ​​domy alebo byt na prízemí), potom stále existuje pocit sklamania, keď vaša tvrdá práca je zničená dažďovými kvapkami.

čistenie, denné svetlo, dospelýPexels

Nezúfajte, existuje skvelý recept na výrobu čistiaceho produktu, ktorý vám pomôže udržať vaše okná čisté po dlhú dobu!

Potrebujete

  • 1 odmerku obyčajnej aviváže
  • 125 ml teplej prevarenej vody
  • 1 pl glycerínu
  • Plastovú nádobu
  • Stierka na okná

Postup

Do malej plastovej nádoby si nalejte aviváž a dôkladne ju premiešajte s pridanou vodou.

Následne do tejto zmesi pridajte glycerín, ktorý je ťahavý, preto ho musíte obzvlášť dôkladne premiešať.

Nechajte tento roztok postáť najmenej 15 minút. Potom bude pripravený na použitie.

Teraz stačí dať pár kvapiek roztoku na stierku a pretrieť ňou okno z jednej strany. Môžete si tiež zakúpiť  magnetický čistiť okien, ktorý čistí okná z obidvoch strán naraz. Roztok rýchlo rozotrite po celom skle, aby nemal čas na zaschnutie. Hotovo.

čistenie okien, čistenie skla, čistič okien                                        Pexels

Nemusíte robiť nič iné. Tenká vrstva, ktorú aplikujete na okno, taj aj zostane. Glycerín a aviváž fungujú priam geniálne. Potom sa všetok prach zo vzduchu alebo dážď jednoducho prestanú lepiť na vaše okná. Hovorí sa, že tento prostriedok funguje celý rok.

zdroj: Alena Keltáková