Čo robiť v prípade, že sa vám začnú na paradajkách točiť listy?

Bez ohľadu na to, akí veľkí nadšenci mesta sme, v mnohých prípadoch sa stále vraciame k prírode. Niekto si chodí upokojovať dušu na chatu a iným stačí balkón. Z času na čas prichádzajú obdobia, kedy musia čeliť ťažkým situáciám. Napríklad, na paradajke sa začnú stáčať listy…

крутятся помидорные листья

Podľa mnohých záhradníkov nepatria k náladovým rastlinám, čo sa pestovania týka. Ale tak ako ozdobné kvety, aj paradajky si vyžadujú osobitnú starostlivosť. Prečo sa na paradajkách začnú stáčať listy a čo s tým máme robiť, sa dozviete pri čítaní tohto článku.

 

Skrútenie listov môže spôsobovať niekoľko dôvodov. Po prvé, musíte skontrolovať rastliny, či sa na nich nenachádzajú škodcovia. Tento jav sa totiž často považuje za reakciu paradajok na prítomnosť hmyzu.

Ak sú listy čisté a nie sú na nich škodcovia, problém spočíva v niečom inom. Mnohí agronómovia tvrdia, že problém stáčania listov sa vyskytuje, keď to majitelia rastliny preženú s hnojením pomocou dusíka. V tomto prípade dochádza u paradajok k nasycovaniu tukov.

Ide o pomerne častý problém. Môže dokonca spôsobiť nedostatočnú úrodu. To, či je to aj váš problém, zistíte pomocou niekoľkých príznakov.

Po prvé, v kríkoch paradajok sa vytvárajú silné kmene. Na nich sa objavia postranné výhonky. Listy budú veľké a tmavo zelené, no nakoniec sa začnú krútiť.

Samozrejme, je lepšie vyvarovať sa takejto situácii. Hnojenie paradajok by malo byť mierne. Zároveň odporúčame používať nielen chemické hnojivá, ale aj organické. V takom prípade si môžete byť 100% istí, že konzumujete prírodné produkty.

 

Ako eliminovať naberanie tukov v paradajkách

Aké sú nebezpečenstvá tohto problému? Ak to preháňate s dusíkatým hnojivom, rastliny vynaložia všetku svoju silu na rast a tvorbu zelene. Môže sa tak stať, že nedôjde ani vyrasteniu plodov.

Preto, ak sa listy stočia, odporúčame použiť síran draselný. Je to práve táto látka, ktorá stimuluje rast ovocia. Na prípravu hnojiva si zmiešajte 1 polievkovú lyžicu síranu draselného s 10 litrami vody a počkajte 5 minút.

Pred hnojením kríkov s roztokom si hriadky dôkladne polejte vodou. Potom si pod každý krík paradajok nalejte 0,5 l roztoku. Mimochodom, ak dávate prednosť ľudovým liekom, môžete si síran draselný nahradiť drevným popolom.

Uvedomte si však, že v drevnom popole je len veľmi malé množstvo tejto látky. Preto by mala byť časť popola presvedčivejšia a postup sa bude musieť niekoľkokrát opakovať.

Ako vidíte, ak sa listy na paradajkách skrútia, nič nie je stratené a vždy máte možnosť tešiť sa zo šťavnatej úrody.

Zdroj: sovkusom.ru