Zoberiem 1 cuketu a 3 vajcia. Chutné raňajky alebo večera sú hneď hotové

Nemáte radi cuketu? Pravdepodobne len neviete, ako ju správne pripraviť. Táto zelenina sa môže nielen vyprážať ale použiť aj ako príloha k mäsu. Existuje toľko vynikajúcich cuketových jedál, ktoré ste ešte nevyskúšali!

Cuketa je cenovo dostupná a zdravá letná zelenina. Niekoľko mladých plodov obsahuje dennú normu vitamínov a vlákniny potrebnú nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Okrem toho, počas tepelného spracovania cuketa nestráca svoje prospešné vlastnosti. A so správnou prípravou, diétne jedlá z cukety neuškodia vašej postave.

Cuketové „rezne“

вкусные блюда из кабачков

Ingrediencie

  • 4 cukety
  • 4 vajcia
  • 2 pl hladkej múky
  • 130 g strúhanky
  • ½ čl papriky
  • Štipka muškátového orechu
  • Soľ, korenie podľa chuti
  • Rastlinné maslo na vyprážanie

Postup

  1. Cukety si nakrájajte na plátky s hrúbkou 1 cm. Osoľte ich a nechajte postáť 10 minút. Následne ich zľahka poklepte tĺčikom na mäso.

вкусные блюда из кабачков

  1. Vajíčka si rozmiešajte spolu s korením a osoľte ich podľa chuti.
  2. Každý plátok cukety najskôr obaľte v múke, potom ho ponorte do vajíčkovej zmesi a nakoniec ho obaľte v strúhanke. Trojobal postláčajte rukami a nechajte ich postáť 20 minút. Je dôležité, aby sa počas vyprážania neodlupoval.
  3. Vyprážajte ich na malom množstve rastlinného oleja na miernom ohni. Podávajte s kyslou smotanou alebo cesnakovým dressingom.

вкусные блюда из кабачков

 

Cuketové fašírky

вкусные блюда из кабачков

Ingrediencie

  • 3 mladé cukety
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 veľká cibuľa
  • 200 g krupice
  • 50 g tvrdého syra
  • Soľ, čierne korenie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Obľúbené bylinky
  • Olej

Postup

  1. Nastrúhajte si cukety na väčšie kúsky a zemiaky aj cibuľu na menšie. Posoľte a nechajte postáť 10 minút. Prebytočnú tekutinu vylejte.
  2. K zeleninovej zmesi následne pridajte vajcia, krupicu, nastrúhaný syr, nasekané bylinky a cesnak. Všetko dôkladne premiešajte, malo by vám vzniknúť husté cesto.
  3. Rukami, prípadne lyžicou, vyformujte fašírky a položte ich na plech vymastený rastlinným olejom. Pečte ich v rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 15 minút z každej strany. Prípadne ich môžete vypražiť na panvici pod pokrievkou.

вкусные блюда из кабачков

 

Tvarohová omeleta s cuketou

вкусные блюда из кабачков

Ingredencie

  • 1 cuketa
  • 3 vajcia
  • 1 paradajka
  • 125 g tvarohu
  • Kôpor (voliteľné)
  • Soľ, korenie podľa chuti
  • 2 pl rastlinného oleja

Postup

Cuketu nakrájajte na kocky alebo nastrúhajte na strúhadle. Osmažte ju na panvici v rastlinnom oleji. Pridajte paradajky a vajcia rozmiešané so soľou. Vrch posypte tvarohom, plameň nastavte na minimum a zakryte to vekom.

Po niekoľkých minútach omeletu prevráťte, posypte kôprom a vypnite plameň. Nechajte postáť pár minút a servírujte.

 

Pikantno-sladký pokrm z cukety

вкусные блюда из кабачков

Ingrediencie

  • 500 g mladých cukiet
  • 1,5 čl soli
  • 70 g rastlinného oleja
  • 2 pl octu
  • 2 pl medu
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • Mleté čierne korenie
  • Čerstvé bylinky

Postup

  1. Umyté cukety nakrájajte na tenké krúžky alebo prúžky. V tomto prípade je lepšie použiť škrabku. Osoľte a nechajte postáť 15 minút.
  2. Čo sa týka marinády, zmiešajte si všetky ostatné ingrediencie, nakrájajte si bylinky a prelisujte cesnak.

вкусные блюда из кабачков

  1. Prebytočnú vodu z cukety vylejte a polejte ju pripravenou marinádou. Premiešajte a nechajte marinovať 2-3 hodiny. Po uplynutí času môžete podávať.

 

Falošná mäsová paštéta z cukety

вкусные блюда из кабачков

Ingrediencie

  • 400 g mladých cukiet
  • 300 g šampiňónov
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 pl sójovej omáčky
  • 2 pl rastlinného oleja
  • 2 pl masla
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 100 g taveného syra
  • Soľ, korenie podľa chuti

Postup

  1. Cukety si nastrúhajte na strúhadle, posoľte a nechajte ich postáť 15 minút, aby pustili šťavu.
  2. Medzitým si nakrájajte huby a cibuľu. Mrkvu si nastrúhajte najemno a všetko osmažte a zmesi olivového oleja a masla. Na záver pridajte sójovú omáčku, prelisovaný cesnak a korenie.
  3. Cuketu zbavte vody a osmažte ju na suchej panvici (1 minútu). Potom pridajte 1 pl masla, prikryte ju pokrievkou a duste, kým nezmäkne.

вкусные блюда из кабачков

  1. Pomocou mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte horúcu (to je dôležité!) zeleninovo-hubovú zmes na paštétu. Pridajte smotanový syr alebo klasický tavený syr. Miešajte znova pomocou mixéra.
  2. Vychladenú paštétu rozotrite na sendviče alebo ju natrite na palacinky.

 

Cuketové rolky s kuracím mäsom a syrom

вкусные блюда из кабачков

Ingrediencie

  • 2 mladé dlhšie cukety
  • 300 g kuracích pŕs
  • 50 g syra
  • 1 paradajka
  • 50 g tvarohu
  • 2 pl smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 pl oleja
  • Soľ, korenie, bylinky podľa chuti

Postup

  1. Umyté cukety nakrájajte na plátky široké nie viac ako 0,5 cm. Osoľte, potrite rastlinným olejom a dajte ich piecť na strednú teplotu (3-5 minút), kým nezmäkne.
  2. Kuracie mäso nakrájajte na prúžky, ak chcete, môžete ich jemne poklepať tĺčikom na mäso, osoľte a okoreňte. Tvaroh si zmiešajte s kyslou smotanou, bylinkami a cesnakom.
  3. Na vychladenú cuketu položte kuracie prsia, namažte tvarohom a posypte strúhaným syrom. Dajte na okraj plátok paradajky, všetko stočte do rolky a pripevnite špáradlom.

вкусные блюда из кабачков

  1. Rolky poukladajte na plech a pečte v rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 25 minút.

вкусные блюда из кабачков