Nemáte radi cuketu? Pravdepodobne len neviete, ako ju správne pripraviť. Táto zelenina sa môže nielen vyprážať ale použiť aj ako príloha k mäsu. Existuje toľko vynikajúcich cuketových jedál, ktoré ste ešte nevyskúšali!
Cuketa je cenovo dostupná a zdravá letná zelenina. Niekoľko mladých plodov obsahuje dennú normu vitamínov a vlákniny potrebnú nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Okrem toho, počas tepelného spracovania cuketa nestráca svoje prospešné vlastnosti. A so správnou prípravou, diétne jedlá z cukety neuškodia vašej postave.
Cuketové „rezne“
Ingrediencie
- 4 cukety
- 4 vajcia
- 2 pl hladkej múky
- 130 g strúhanky
- ½ čl papriky
- Štipka muškátového orechu
- Soľ, korenie podľa chuti
- Rastlinné maslo na vyprážanie
Postup
- Cukety si nakrájajte na plátky s hrúbkou 1 cm. Osoľte ich a nechajte postáť 10 minút. Následne ich zľahka poklepte tĺčikom na mäso.
- Vajíčka si rozmiešajte spolu s korením a osoľte ich podľa chuti.
- Každý plátok cukety najskôr obaľte v múke, potom ho ponorte do vajíčkovej zmesi a nakoniec ho obaľte v strúhanke. Trojobal postláčajte rukami a nechajte ich postáť 20 minút. Je dôležité, aby sa počas vyprážania neodlupoval.
- Vyprážajte ich na malom množstve rastlinného oleja na miernom ohni. Podávajte s kyslou smotanou alebo cesnakovým dressingom.
Cuketové fašírky
Ingrediencie
- 3 mladé cukety
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- 200 g krupice
- 50 g tvrdého syra
- Soľ, čierne korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- Obľúbené bylinky
- Olej
Postup
- Nastrúhajte si cukety na väčšie kúsky a zemiaky aj cibuľu na menšie. Posoľte a nechajte postáť 10 minút. Prebytočnú tekutinu vylejte.
- K zeleninovej zmesi následne pridajte vajcia, krupicu, nastrúhaný syr, nasekané bylinky a cesnak. Všetko dôkladne premiešajte, malo by vám vzniknúť husté cesto.
- Rukami, prípadne lyžicou, vyformujte fašírky a položte ich na plech vymastený rastlinným olejom. Pečte ich v rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 15 minút z každej strany. Prípadne ich môžete vypražiť na panvici pod pokrievkou.
Tvarohová omeleta s cuketou
Ingredencie
- 1 cuketa
- 3 vajcia
- 1 paradajka
- 125 g tvarohu
- Kôpor (voliteľné)
- Soľ, korenie podľa chuti
- 2 pl rastlinného oleja
Postup
Cuketu nakrájajte na kocky alebo nastrúhajte na strúhadle. Osmažte ju na panvici v rastlinnom oleji. Pridajte paradajky a vajcia rozmiešané so soľou. Vrch posypte tvarohom, plameň nastavte na minimum a zakryte to vekom.
Po niekoľkých minútach omeletu prevráťte, posypte kôprom a vypnite plameň. Nechajte postáť pár minút a servírujte.
Pikantno-sladký pokrm z cukety
Ingrediencie
- 500 g mladých cukiet
- 1,5 čl soli
- 70 g rastlinného oleja
- 2 pl octu
- 2 pl medu
- 5-6 strúčikov cesnaku
- Mleté čierne korenie
- Čerstvé bylinky
Postup
- Umyté cukety nakrájajte na tenké krúžky alebo prúžky. V tomto prípade je lepšie použiť škrabku. Osoľte a nechajte postáť 15 minút.
- Čo sa týka marinády, zmiešajte si všetky ostatné ingrediencie, nakrájajte si bylinky a prelisujte cesnak.
- Prebytočnú vodu z cukety vylejte a polejte ju pripravenou marinádou. Premiešajte a nechajte marinovať 2-3 hodiny. Po uplynutí času môžete podávať.
Falošná mäsová paštéta z cukety
Ingrediencie
- 400 g mladých cukiet
- 300 g šampiňónov
- 1 väčšia cibuľa
- 1 mrkva
- 2 pl sójovej omáčky
- 2 pl rastlinného oleja
- 2 pl masla
- 5-6 strúčikov cesnaku
- 100 g taveného syra
- Soľ, korenie podľa chuti
Postup
- Cukety si nastrúhajte na strúhadle, posoľte a nechajte ich postáť 15 minút, aby pustili šťavu.
- Medzitým si nakrájajte huby a cibuľu. Mrkvu si nastrúhajte najemno a všetko osmažte a zmesi olivového oleja a masla. Na záver pridajte sójovú omáčku, prelisovaný cesnak a korenie.
- Cuketu zbavte vody a osmažte ju na suchej panvici (1 minútu). Potom pridajte 1 pl masla, prikryte ju pokrievkou a duste, kým nezmäkne.
- Pomocou mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte horúcu (to je dôležité!) zeleninovo-hubovú zmes na paštétu. Pridajte smotanový syr alebo klasický tavený syr. Miešajte znova pomocou mixéra.
- Vychladenú paštétu rozotrite na sendviče alebo ju natrite na palacinky.
Cuketové rolky s kuracím mäsom a syrom
Ingrediencie
- 2 mladé dlhšie cukety
- 300 g kuracích pŕs
- 50 g syra
- 1 paradajka
- 50 g tvarohu
- 2 pl smotany
- 1 strúčik cesnaku
- 1 pl oleja
- Soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Postup
- Umyté cukety nakrájajte na plátky široké nie viac ako 0,5 cm. Osoľte, potrite rastlinným olejom a dajte ich piecť na strednú teplotu (3-5 minút), kým nezmäkne.
- Kuracie mäso nakrájajte na prúžky, ak chcete, môžete ich jemne poklepať tĺčikom na mäso, osoľte a okoreňte. Tvaroh si zmiešajte s kyslou smotanou, bylinkami a cesnakom.
- Na vychladenú cuketu položte kuracie prsia, namažte tvarohom a posypte strúhaným syrom. Dajte na okraj plátok paradajky, všetko stočte do rolky a pripevnite špáradlom.
- Rolky poukladajte na plech a pečte v rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 25 minút.