Božské pivonky: 6 užitočných tipov pri pestovaní

Pivónie patria do skupiny najkrajších a najvoňavejších kvetov, ktoré milujú nielen ich pestovatelia, ale aj bežní ľudia. Ich nádherné púčiky počas kvitnutia v lete sú stelesnením elegancie a krásy.

Ak uvažujete o začatí pestovania pivoniek vo vašej záhrade, tu je niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu začať.

Buďte trpezliví – oplatí sa to

Pivonka je trvalka, ktorá dokáže ročne vyprodukovať až 50 kvetov. Mladá rastlina však potrebuje čas na rast a získanie sily. Koreňový systém pivónie je trochu odlišný od ostatných trvaliek. Pivonky majú dva druhy koreňov. Tenké, vláknité, ktoré absorbujú vodu a živiny a hľúzovité korene, ktoré sú rovnako hrubé ako váš prst, no zároveň sú veľmi krehké. Hrubé sú vlastne podzemné stonky s „očami“, ktoré klíčia s novými výhonkami. Pivonky sa zvyčajne rozmnožujú na jeseň. Tento proces spočíva v narezaní uzlovitých koreňov na kúsky, ktoré obsahujú jedno alebo viac „očí“. Na jar oči „opuchnú“, začervenajú a nakoniec dorastú do stoniek. Nanovo vysadená pivónia obyčajne prechádza najmenej dvomi vegetatívnymi obdobiami a vytvára si silný koreňový systém. Počas tohto obdobia môže alebo nemusí kvitnúť. No hneď ako má kvetina dobrý koreň, každý rok získate čoraz viac kvetov.

Nezasádzajte korene príliš hlboko

Keďže niektoré korene pivónie sú vlastne podzemné stonky, je dôležité ich nesadiť príliš hlboko. Na najvyšších koreňoch by nemalo byť viac ako 4 cm pôdy. Ak sú zasadené hlbšie, získate silnú rastlinu, ale len veľmi málo kvetov. Počas prvého vegetačného obdobia sa pôda postupne usadí okolo nových koreňov. Niekedy to vedie k tomu, že korene idú hlbšie do zeme, než sa predpokladalo. Ak k tomu dôjde, opatrne nadvihnite korene tak, aby boli na správnej úrovni. Ak sa rozhodnete pre mulčovanie tejto oblasti, udržiavajte koreňovú zónu priamo pod samotnou rastlinou.

Doprajte im dobrú cirkuláciu vzduchu

Pivonky sú celkom odolné voči rôznym „nepriateľom“, existuje však jedna choroba, na ktorú sú veľmi náchylné – botritída, známa tiež ako sivá pleseň. Táto plesňová choroba zriedka zabíja, ale môže poškodiť lístie, znížiť počet kvetov a postupne oslabovať rastlinu. Medzi príznaky botritídy patria začernené puky, ktoré sa neotvárajú, čierne škvrny na listoch a mladé výhonky, ktoré hnijú na úrovni zeme. V priebehu času tieto čierne oblasti zmäknú a pokryjú sa sivou plesňou. Botritída je, žiaľ, pomerne častá, najmä v chladnom a vlhkom počasí. Na infikovaných rastlinách však najskôr nemusia byť viditeľné žiadne známky sivej plesne. Prevencia je najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť problémom. Pivonky vždy pestujte na slnku a uistite sa, že nie sú preťažené susednými kríkmi alebo trvalkami. Pred mnohými rokmi záhradníci často vysádzali pivonky do radu, aby vytvorili voľne stojaci živý plot. Toto je šikovný ťah, ktorý uspokojí potrebu pivoniek pre dobrú cirkuláciu vzduchu. Ak je to možné, vyhnite sa pestovaniu pivoniek v blízkosti budovy alebo plota.

Zrezávajte kvety v správny čas

Hneď ako vaše pivonky dozrievajú, môžete orezať toľko stoniek, koľko chcete. Ale v priebehu niekoľkých prvých rokov je najlepšie zrezať len pár stoniek a nechať rastlinu, aby si udržali čo najviac listov. To im poskytne maximálne množstvo energie na vybudovanie koreňového systému. Keď rastliny prestanú kvitnúť, na odstránenie kvetov použite ostré nožnice alebo záhradnícke nožnice.

Opora

Púčiky pivónie sú pre stonky trochu ťažké, najmä vtedy, keď prší. Poskytnutie dodatočnej opory pomôže ochrániť vaše kvety. Jednou z možností je tzv. pivonkový prsteň z kovu. Táto konštrukcia poskytuje vynikajúcu oporu a prípadne, že je vytvorený z hrdzavých drôtov,  zmizne pod kvitnúcimi listami. Drevené alebo oceľové koly sú ďalšou možnosťou. Umiestnite kôl ku každej rastline, následne použite špagát, aby ste uplietli podpornú sieť. Môžete tiež vytvoriť atraktívnu a veľmi účinnú oporu z bambusových alebo zapletených konárov.

A čo mravce?

Puky pivoniek vylučujú sladkú látku, ktorá priťahuje mravce. Mravce nepoškodzujú pivonky, ani nemajú žiadny vplyv na tvorbu pukov. Ak zrezávate kvety, aby ste si ich priniesli do interiéru, a chcete sa uistiť, že si so sebou neprinesiete aj mravce, môžete kvetiny potriasť „dole hlavou“ alebo ich ponoriť do vedra s vodou.

Zdroj: PINTEREST.COM

Back To Top