Najčastejšie chyby pri príprave bulguru. Urobte si ho správne a chutne

Bulgur je známy už od biblických čias. Nazývajú ho aj dusená alebo varená pšenica, ktorá sa potom vysuší a rozdrví. Bulgur je vynikajúca príloha do polievok, šalátov a niekedy aj ako súčasť dezertov.

https://www.instagram.com/p/CBN8ki-F1at/

Príprava

Odporúča sa ho osmažiť na panvici po dobu 2 – 4 minút s pridaním rastlinného oleja alebo klasického masla, aby získal orechovú príchuť. Na túto prípravu je vhodný hrniec s hrubým dnom alebo multivarič, na ktorom sa dá nastaviť vhodný režim prípravy.

Zaujímavá poznámka: bulgur pred varením nie je potrebné umývať. Ale ak to aj napriek tomu chcete urobiť, presypte ho do sita a dajte pod tečúcu vodu. Potom ho nechajte vysušiť, aby bol drobivejší.

https://www.instagram.com/p/CBNtC1yHtKf/

Je potrebné si uvedomiť, že bulgur sa počas varenia výrazne zväčší, približne 2-3 krát, preto by sa mal pripravovať v dostatočne veľkom hrnci. Na hrnček bulguru musíte dať dva poháre vody. Bulgur sa zvyčajne varí vo vode, ale môžete to skúsiť napríklad s vývarom.

Tí, ktorí jedia bulgur pomerne často, už vedia, že predtým, ako ho začnú variť, je dobré si pripraviť nejakú zeleninu v tom istom hrnci. Čo to znamená? Ak si zoberiete napríklad cibuľu alebo mrkvu, môžete ich najskôr trochu podusiť a následne pridať bulgur. Vďaka tomuto triku bude ešte viac chutnejší.

 

V čom variť bulgur?

V hrnci alebo na panvici

Nie je to žiadna novinka. Čistý bulgur varte vo vode v pomere jedna ku dvom. Zalejte ho vodou, premiešajte, priveďte k varu a intenzitu plameňa nastavte na minimum. Nechajte variť 20 minút pod pokrievkou, kým sa všetka voda nevstrebe.

https://www.instagram.com/p/CBQ9OruhgFJ/

Multivarič

Nasypte bulgur do multivariča, pridajte soľ a vodu, zavorte a varte pol hodiny.

 

V mikrovlnnej rúre

Nasypte bulgur do keramickej nádoby (vhodná je aj sklenená), pridajte vodu, premiešajte a zakryte. Zapnite mikrovlnku na plný výkon na 2-3 minúty, vypnite ju a neotvárajte ďalších 15 minút. Po uplynutí času je bulgur pripravený.

https://www.instagram.com/p/CBQ1QcbnoRz/

Ako viete, bulgur môže slúžiť ako vynikajúci základ, z ktorého môžete v zásade uvariť čokoľvek. Preto sa nebojte experimentovať a používajte rôzne druhy korenia od rozmarínu až po badián, korenie, soľ, maslo či omáčku. A buďte si istý, že táto ingrediencia si zaslúži vašu lásku!