Prečo listy orchidey vyschýnajú? Tieto rady vám pomôžu vypestovať krásnu a zdravú orchideu

Orchidea zostáva jednou z najobľúbenejších kvetín mnohých priaznivcov domácich rastlín. Preto je obzvlášť bolestivé sledovať, ako nádherný kvet začína strácať svoju pôvodnú krásu, jeho listy blednú, zožltnú, vyschnú a zostanú bez života. Aký to bol dôvod? Prečo orchidea odumiera a stráca na kráse? Pozrite sa na najčastejšie chyby v praxi.

Youtube | Zhanna Reshetitskaya

Najprv je potrebné určiť dôvod, prečo listy vädnú. Úplne prvý a najjednoduchší je prírodný proces. Ak u orchidey vädnú iba spodné listy a ostatné zostali žiarivo zelené, plné vlhkosti, potom orchidea jednoducho zlikviduje staré listy, aby v budúcnosti mohli narásť nové. S odstraňovaním týchto listov sa neponáhľajte: stále obsahujú dôležité živiny. Keď príde čas, orchidea ich sama odstráni.

Youtube | Zhanna Reshetitskaya

Úplne iná situácia je, keď vädnú všetky listy. Vysychajú, žltnú, strácajú život…Dôvodov môže byť niekoľko. Po prvé: orchidea nie je vo vhodnom prostredí. Konkrétnejšie: teplota v miestnosti je príliš vysoká (viac ako 25 stupňov) a zvyšuje sa aj suchosť vzduchu. Oživenie bude jednoduché: premiestnite rastlinu na vlhšie a chladnejšie miesto, nezabúdajte na mierne zalievanie a pravidelne ju striekajte vodou z rozprašovača.

Youtube | Zhanna Reshetitskaya

Ak bola rastlina v tomto stave už dlhú dobu (žlté, zvädnuté listy), pravdepodobne už došlo k negatívnym procesom, a to najmä tým, že orchidea začala vysychať alebo naopak, postihla ju hniloba korienkov (ak ste ju prelievali). V takom prípade musíte dostať rastlinu z kvetináča, v ktorom sa nachádzala, a dôkladne preskúmať koreňový systém. Ak vidíte, že niektoré korene sú úplne zhnité alebo suché, odrežte ich ostrým nožom a rez posypte škoricou. No v prípade, že je v tomto koreňovom systéme aspoň malé „živé“ miesto, taký koreň sa nemôže odrezať, pretože stále dodáva potrebné živiny do orchidey. Zrezávanie koreňov je samo o sebe pre rastlinu stresujúce, a preto musíte maximalizovať ochranu koreňov, ak majú na sebe aspoň nejakú živú časť. Po prerezaní by sa mala rastlina presadiť do novej kôry a premiestniť do vlhkej miestnosti s teplotou 20 – 25 stupňov, aby mohla orchidea „ožiť“, zregenerovať sa a pokojne si vypestovať korene.

Youtube | Zhanna Reshetitskaya

Ďalším dôvodom vädnutia je prerastený koreňový systém. Orchideu je potrebné presádzať v priemere každé 2-3 roky. Ak vidíte, že korene už prekročili hranice kvetináča, je to nepochybne znamením, aby ste ju presadili.

Youtube | Zhanna Reshetitskaya

Pravidelné postrekovanie rozprašovačom a dostatočné, ale nie prebytočné zalievanie pomôže rastline „ožiť“ a časom vás poteší očarujúcimi sviežimi kvetmi.