Chcete produktívnejšiu zeleninovú záhradu? Postupujte podľa týchto 7 tipov

Rastúca popularita záhradníctva a pestovania zeleniny spôsobila, že čoraz viac ľudí sa rozhoduje pestovať svoju vlastnú čerstvú zeleninu. Záhradníctvo má veľa výhod a môže to byť tiež veľká rodinná aktivita, ktorá však predstavuje výzvy. Niekedy aj ten najskúsenejší záhradník môže naraziť na problémy pri pestovaní zeleniny v záhrade. Nasledujúce tipy môžu pomôcť zvýšiť produktivitu každej záhrady.

1.Umiestnenie na slnku

Väčšina rastlín potrebuje najmenej 6 hodín denne priameho, nefiltrovaného slnečného svetla na to, aby boli zdravé a dobre rástli. Slnečné svetlo sa používa na pohon procesov v továrni, ktoré vytvárajú jedlo pre rastlinu. Ak rastlina nemá dostatok slnka, nemôže vytvárať cukry, ktoré potrebuje.

2. Pridajte kompost do pôdy

Mať kvalitnú pôdu je jedným z kľúčových aspektov produktívneho zeleninárstva. Pred sadením primiešajte kompost do pôdy. Zlepšíte tým odvodnenie a prevzdušnenie pôdy a poskytnete organickú hmotu, ktorá sa v priebehu času rozloží a uvoľní živiny.

3. Rastlina v pravý čas

Na základe vegetačného obdobia rastlín je potrebné vysádzať rastliny v rôznom čase. Rastliny, ktoré majú dlhú vegetačnú sezónou je potrebné zasadiť buď vo vnútri domu, alebo si môžete kúpiť priesady.

https://www.instagram.com/p/CAgOEJSqGqm/

4. Správne rozmiestnenie rastlín

Pokyny týkajúce sa rozmiestnenia rastlín sú uvedené na balíkoch semien alebo na štítkoch rastlín. Tieto odporúčania by sa mali dôsledne dodržiavať. Boli stanovené na základe veľkosti zrelých rastlín a množstva pôdy, ktorú potrebuje koreňový systém na prístup k dostatočnému množstvu živín a vlhkosti.

5. Mulčovanie okolo rastlín

Aby ste si udržali vlhkosť pôdy a znížili klíčivosť semien burín, pridajte 2-3 cm mulča na povrch pôdy okolo rastlín a udržujte ho ďalej od stoniek. Existujú rôzne typy mulčovania.

6. Udržujte dostatok vlahy pre rastliny

Vodný stres má negatívne účinky na rastliny. Uistite sa, že rastliny majú dostatok vlahy. Pôda medzi jednotlivým zalievaním nesmie vyschnúť. Pokiaľ je to možné, okolo rastlín umiestnite automatizovaný zavlažovací systém.

7. Odstráňte burinu

Buriny budú súťažiť s rastlinami o živiny a vodu. Môžu tiež podporovať zamorenie hmyzom a škodcami. Udržujte pôdu okolo rastlín bez buriny tak, že ju odstránite ručne, alebo pomocou záhradného náradia, napríklad ručného kultivátora alebo motyky.

8. Škodcovia pod kontrolou

Škodcovia sa do záhrady môžu nasťahovať veľmi rýchlo a spôsobiť vážne problémy. Môžu požierať rastlinné tkanivo, oslabovať koreňové systémy alebo v najhoršom prípade môžu rastliny úplne usmrtiť. Pravidelne kontrolujte svoju záhradu, aby ste zabránili problémom so škodcami a vyliečili rastliny okamžite, keď ich niečo napadne.

9. Hnojenie

Ako rastliny rastú, neustále sťahujú živiny z pôdy do svojich koreňov, aby ich mohli použiť vo svojich bunkách. Časom môžu vyčerpať tieto zásoby živín a môžu mať príznaky nedostatku. Rastliny hnojíme pravidelne. Najlepšie je však postupovať podľa pokynov na štítku.

https://www.instagram.com/p/CAd1uFDn3F2/

Zdroj: diyeverywhere.com

Back To Top