Vyrobte si dezinfekčné prípravky na ruky, ktoré budete mať vždy pri sebe

Čisté ruky sú kľúčom k zdraviu. Kľučky dverí, tlačidlá výťahu, či zábradlia na schodoch sa baktériami len tak hemžia. Niektoré z nich sú schopné oslabiť našu imunitu a spôsobiť rôzne druhy chorôb. Nie vždy však máme možnosť umyť si ruky po každom kontakte a preto by ste mali upriamiť pozornosť na používanie dezinfekčných prostriedkov.

Dezinfekčné prostriedky na ruky sú určené na ochranu pred škodlivými baktériami a vírusmi. A vzhľadom na súčasnú situáciu s novým typom koronavírusu COVID-19 je týchto prostriedkov nedostatok. Ak nemáte čas na doplnenie potrebnej tekutiny, ponúkame vám recept na prípravu antiseptického prostriedku v pohodlí vášho domova.

Ako vyrobiť dezinfekčný prostriedok na ruky

Väčšina antiseptík, ktoré vidíme v lekárňach, pozostáva z alkoholu. Jeho množstvo sa môže líšiť v závislosti od výrobcu. Alkohol dokáže zničiť najznámejšie baktérie. Niet divu, že sa stal základom väčšiny dezinfekčných prostriedkov.

спиртовый антисептик

Alkohol však vysušuje pokožku, z tohto dôvodu by ste do prostriedku mali pridať zložky, ktoré kožu hydratujú a chránia, ako napríklad aloe vera gél, glycerín, výťažky a vitamíny.

Dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu

Tento dezinfekčný prostriedok najviac podobá tým, ktoré sa predávajú v obchodoch a lekárňach. Vezmite si 2/3 šálky 99% izopropanolu alebo etylalkoholu, 1/3 šálky aloe vera gélu a 8-10 kvapiek esenciálneho oleja. Vhodným olejom je levanduľa, vanilka, mäta pieporná, grapefruit alebo škorica. Zmiešajte si všetky ingrediencie dokopy a nalejte ich do jednej fľaše.

гель алоэ вера

Ďalšia možnosťou je zriedenie 50 ml alkoholovej tinktúry z nechtíka s čistou vodou v pomere 1: 1. Pridajte 1 čajovú lyžičku  aloe vera gélu, 1 lyžičku glycerínu a 5 kvapiek citrónového esenciálneho oleja. Zmiešajte si všetky tekutiny dokopy a prelejte ich do rozprašovača.

Zmiešajte si 100 ml čistej destilovanej vody, 5 ml tekutého kokosového oleja, 5 kvapiek klinčekového a škoricového esenciálneho oleja a 20 ml alkoholu. Výslednú zmes nalejte lievikom do nádoby.

антисептик на дистиллированной воде

Dezinfekčné prostriedky neobsahujúce alkohol

Alternatívou k alkoholu môže byť hamamel virgínsky. Do 1 šálky gélu aloe vera pridajte 1,5 lyžičky hamamelovej vody, 30 kvapiek čajovníkového oleja a 5 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja alebo mäty piepornej. Dobre premiešajte a prelejte do fľaštičky.

раствор гамамелиса

Antiseptikum na báze byliniek. Vezmite si 100 ml odvaru z nechtíka alebo harmančeka, 50 ml gélu aloe vera, 5 kvapiek čajovníkového a levanduľového esenciálneho oleja a tekutého vitamínu E. Zmiešané prísady prelejte do fľaše a pred použitím vždy pretrepte.

эфирные масла

Ako vidíte, na príprave dezinfekčného prostriedku nie je nič náročné. Nepoužívajte ich však príliš často. Prílišná sterilita prostredia môže narobiť viac škody. Keďže spolu so škodlivými baktériami sa časom ničia aj tie, ktoré majú ochrannú funkciu. Predtým, ako začnete prípravok používať, nezabudnite sa uistiť, či vám nespôsobuje alergické reakcie.

 

zdroj: pexels.com

Back To Top