Zakúpené koláče dokážu neraz sklamať – ich chuť je umelá a o vhodnosti ingrediencii by sa dalo polemizovať. Ak chcete potešiť svojich blízkych niečím sladkým, lepšie urobíte, ak si koláč pripravíte v pohodlí vášho domova.
Piškótový koláč je najlepšou voľbou. Hoci príprava bode o trošku náročnejšia, vynahradí to svojou úžasnou chuťou a vôňou. Piškótový koláč sa najlepšie podáva s ľahkým krémom, napríklad smotanovým alebo vaječným. Alebo ich môžete pokojne spojiť dokopy.
Predstavujeme vám recept na piškótový koláč s krémom na báze pudingu a šľahanej smotany.
Na piškót budete potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 80 g oleja
- 4 vajcia
- 3 žĺtky
- 250 g cukru
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
Na krém č. 1:
- 200 g masla
- 350 ml mlieka
- 40 g vanilkového pudingu
- 4 polievkové lyžice cukru
Na krém č. 2:
- 500 ml hustej smotany (obsah tuku min 30%).
Príprava piškótu
- V miske si vyšľahajte bielka, pridajte k nim žĺtka, cukor – obyčajný aj vanilkový.
- Túto zmes vložte do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievajte na teplotu 40 stupňov.
- Zahriatu zmes šľahajte mixérom pri vysokej rýchlosti po dobu 10 minút.
- Do pripravenej zmesi pridajte preosiatu múku. Miešajte, kým nezískate tekuté cesto bez hrudiek.
- Do cesta pridajte rozpustené a vychladené maslo, dobre premiešajte.
- Pripravené cesto rozdeľte na dve časti. Pečte na dvoch plechoch zvlášť.
- Cesto nalejte na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 175 stupňov asi 30 minút.
- Hotový koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť.
Príprava krému číslo 1:
- Z celkového množstva mlieka odoberte 150 ml a následne v ňom nechajte rozpustiť pudingový prášok. Zmes sa vymieša tak, aby v nej neboli žiadne hrudky.
- Zvyšok mlieka nechajte variť, pridajte do neho cukor a zmes pudingu. Všetko rýchlo premiešajte.
- Krém varíme na miernom ohni za stáleho miešania.
- Keď zmes zhustne, odstráňte ju z plameňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu za občasného miešania.
- Maslo izbovej teploty vyšľahajte do nadýchanej hmoty, potom ho pridajte po častiach do vychladeného pudingu a neustále šľahajte.
Príprava krému č. 2:
- Smotanu najskôr nechajte vychladiť v chladničke a potom šľahajte, až kým sa nezískate požadovanú konzistenciu.
Príprava koláča:
- Na spodnú vrstvu koláča naneste vanilkový puding (musí byť vychladený).
- Na puding následne naneste vyšľahanú smotanu a prikryte to druhým plátom cesta.
- Koláčik vyrovnajte v oblasti okrajov. Vrch môžete posypať práškovým cukrom. Hotový koláč nechajte v chladničke po dobu 8 hodín.
Páči sa vám tento recept? Podeľte sa o neho aj s vašimi priateľmi na Facebooku!