Všetko, čo vám najviac chutí.
Už ste premýšľali nad tým, čo chutné pripravíte pre návštevu? Istotne máte svoje obľúbené jedlá, ktoré by ale nebolo zlé doplniť o neobyčajné šaláty.
V tomto článku nájdete 7 rokmi overených receptov, ktoré sa určite zapíšu do vášho sviatočného menu.
Šalát s kalamárami.
Potrebujeme :
- 200 g kalamárov
- 100 g čerstvých húb
- 2 vajíčka na tvrdo
- 1 cibuľa
- Uhorky na kyslo
- citrónová šťava
- Majonéza, soľ, bylinky
Postup :
- Huby narežte na prúžky, orestujte na masle.
- Nakrájajte cibuľu najemno a zalejte vriacou vodou.
- Kalamáre očistite a dajte do vriacej vody, varte 2-3 minúty, nie viac.
- Kalamáre narežte na pásiky, varené vajíčka a uhorky na kocky.
- Rozdrvte kôpor, primiešajte do majonézy spolu s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
- Zmiešajte všetky ingrediencie a zmiešajte s majonézou.
Sýty šalát
Potrebujeme:
- mrkva – 3 ks;
- cibuľa – 3 ks;
- srdce – 500 g;
- kyslé uhorky – 3 ks;
- konzerva kukurice
- slnečnicový olej – 3 č.l.;
- 10 lyžičiek majonézy
Postup :
- Nastrúhajte mrkvu, cibuľu narežte na malé kocky. Osoľte a osmažte na oleji.
- Uvarte srdce a nakrájajte na malé prúžky.
- Kyslé uhorky narežte na kocky.
- Zmiešajte všetky prísady a zalejte s majonézou. Môžete vrstviť šalát: najprv srdce, potom uhorky a mrkva.
- Šalát dozdobte podľa vášho vkusu.
„Nežnejší“ šalát
Potrebujeme :
- Čínsku kapustu
- 3 polievkové lyžice kukurice
- čerstvú uhorku – 1 ks;
- čerstvú mrkvu – 1 ks;
- strúčik cesnaku;
- majonézu;
- soľ
Príprava:
- Nakrájajte kapustu.
- Nastrúhajte uhorku na tenké prúžky.
- Mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle a pretlačte cesnak.
- Všetko zmiešajte a zalejte majonézou, dochuťte soľou.
Kráľovský šalát
Ingrediencie :
- Balíček krabích tyčiniek;
- 1 pomaranč
- 4 vajcia;
- 100 g konzervovanej kukurice;
- 100 – 150 g majonézy.
Príprava:
1) Rozmrazte krabie tyčinky, vajíčka očistite a nakrájajte na malé kocky.
2) Krabie tyčinky narežte na malé plátky.
3) Očistite pomaranč a rozdeľte ho na plátky. Ošúpte každý plátok a potom ho nakrájajte na ľubovoľné plátky.
4) Všetko zmiešajte, pridajte kukuricu a majonézu, všetko jemne premiešajte, ochuťte soľou a korením.
Šalát „Inšpirácia“
- Sleďové filety – 2 ks
- 1/2 šálky nakrájaných vlašských orechov;
- 300 g šampiňónov;
- 3 uvarené vajíčka;
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 1 polievková lyžica oleja;
- 1 zväzok kôpru;
- 1 zväzok zelenej cibuľky;
- 200 gramov majonézy.
Príprava:
1) Narežte sleďové filé na malé kocky, zmiešajte s orechmi.
2) Narežte cibuľu na polkruhy, nastrúhajte mrkvu na hrubom strúhadle.
3) Zmiešajte zeleninu, jemne restujte na masle.
4) Uvarte huby v osolenej vode, vychladené nakrájané na plátky.
5) Vajcia, kôpor a zelenú cibuľku narežte na jemno. Cibuľu zmiešajte s kôprom.
6) Jednotlivé suroviny vrstvite do misky v nasledujúcom poradí a každú pretrite majonézou: sleď s orechmi, vajíčka, zeleninu, huby a bylinky.
7) Pri podávaní prejdite šalát so zvyšnou majonézou a dozdobte vňaťou.
Šalát „ Biele noci“
Budete potrebovať :
- 200 g marinovaných húb
- 2 opražené cibule
- 2 zemiaky uvarené v šupke
- 1 surová mrkva
- varené mäso (môže byť jazyk) – 300 g;
- tvrdý syr – 250 g;
- majonéza alebo kyslá smotana (podľa chuti).
Príprava:
1) Huby nakrájajte na jemno, dajte ich do misky na šalát.
2) Cibuľu nakrájajte a opražte na oleji kým nezmäkne, dajte na servítku a nechajte ju vychladnúť. Potom ju rozložte na huby a potrite majonézou.
3) Očistite zemiaky, nastrúhajte na hrubom strúhadle, vymiešajte s majonézou a položte na cibuľu.
4) Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle, a rozložte na vrstvu zemiakov, na zemiaky a prekryte vrstvou majonézy.
5) Mäso nakrájajte na malé kúsky a rozložte na vrstvu mrkvy, pretrite majonézou.
6) Na vrchnú vrstvu nastrúhajte tvrdý syr.
7) Šalát môžete dozdobiť plátkami citróna a zeleniny.
Šalát so slivkami
Ingrediencie :
- 1 konzerva sardiniek
- 100 g tvrdého syra
- 3 varené vajíčka
- 1 jablko
- 1 cibuľa
- 50 g sušených sliviek
- 50 g vlašských orechov
- majonéza
Príprava:
1) Cibuľu nakrájame na jemno, posypeme cukrom a zalejeme octom, necháme marinovať 15 minút.
2) Rybu rozmiešame vidličkou a dáme do misy, pretrieme majonézou.
3) Marinovanú cibuľu rozložíme na ryby, pretrieme majonézou.
4) Ďalej na vrstvu nastrúhame jablko, opäť pretrieme majonézou.
5) Ďalšia vrstva bude z pretlačených vajíčok, potretá majonézou.
6) Na vajíčka dáme narezané sušené slivky a potrieme majonézou.
7) Na vrchnú časť šalátu nastrúhame tvrdý syr, potrieme majonézou a posypeme nasekanými opraženými orechmi.
8) Šalát podávame vychladený.
Ktorý z týchto receptov vám ulahodil? Aký je váš obľúbený sviatočný šalát?