7 obľúbených sviatočných šalátov! Overené recepty.

Všetko, čo vám najviac chutí.

Už ste premýšľali nad tým, čo chutné pripravíte pre návštevu? Istotne máte svoje obľúbené jedlá, ktoré by ale nebolo zlé doplniť o neobyčajné šaláty.

V tomto článku nájdete 7 rokmi overených receptov, ktoré sa určite zapíšu do vášho sviatočného menu.

Šalát s kalamárami.

Potrebujeme :

  • 200 g kalamárov
  • 100 g čerstvých húb
  • 2 vajíčka na tvrdo
  • 1 cibuľa
  • Uhorky na kyslo
  • citrónová šťava
  • Majonéza, soľ, bylinky

Postup :

  1. Huby narežte na prúžky, orestujte na masle.
  2. Nakrájajte cibuľu najemno a zalejte vriacou vodou.
  3. Kalamáre očistite a dajte do vriacej vody, varte 2-3 minúty, nie viac.
  4. Kalamáre narežte na pásiky, varené vajíčka a uhorky na kocky.
  5. Rozdrvte kôpor, primiešajte do majonézy spolu s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
  6. Zmiešajte všetky ingrediencie a zmiešajte s majonézou.

Sýty šalát

Potrebujeme:

  • mrkva – 3 ks;
  • cibuľa – 3 ks;
  • srdce – 500 g;
  • kyslé uhorky – 3 ks;
  • konzerva kukurice
  • slnečnicový olej – 3 č.l.;
  • 10 lyžičiek majonézy

Postup :

  1. Nastrúhajte mrkvu, cibuľu narežte na malé kocky. Osoľte a osmažte na oleji.
  2. Uvarte srdce a nakrájajte na malé prúžky.
  3. Kyslé uhorky narežte na kocky.
  4. Zmiešajte všetky prísady a zalejte s majonézou. Môžete vrstviť šalát: najprv srdce, potom uhorky a mrkva.
  5. Šalát dozdobte podľa vášho vkusu.

„Nežnejší“ šalát

Potrebujeme :

  • Čínsku kapustu
  • 3 polievkové lyžice kukurice
  • čerstvú uhorku – 1 ks;
  • čerstvú mrkvu – 1 ks;
  • strúčik cesnaku;
  • majonézu;
  • soľ

Príprava:

  1. Nakrájajte kapustu.
  2. Nastrúhajte uhorku na tenké prúžky.
  3. Mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle a pretlačte cesnak.
  4. Všetko zmiešajte a zalejte majonézou, dochuťte soľou.

Kráľovský šalát

Ingrediencie :

  • Balíček krabích tyčiniek;
  • 1 pomaranč
  • 4 vajcia;
  • 100 g konzervovanej kukurice;
  • 100 – 150 g majonézy.

Príprava:

1) Rozmrazte krabie tyčinky, vajíčka očistite a nakrájajte na malé kocky.

2) Krabie tyčinky narežte na malé plátky.

3) Očistite pomaranč a rozdeľte ho na plátky. Ošúpte každý plátok a potom ho nakrájajte na ľubovoľné plátky.

4) Všetko zmiešajte, pridajte kukuricu a majonézu, všetko jemne premiešajte, ochuťte soľou a korením.

Šalát „Inšpirácia“

  • Sleďové filety – 2 ks
  • 1/2 šálky nakrájaných vlašských orechov;
  • 300 g šampiňónov;
  • 3 uvarené vajíčka;
  • 2 cibule
  • 1 mrkva
  • 1 polievková lyžica oleja;
  • 1 zväzok kôpru;
  • 1 zväzok zelenej cibuľky;
  • 200 gramov majonézy.

Príprava:

1) Narežte sleďové filé na malé kocky, zmiešajte s orechmi.

2) Narežte cibuľu na polkruhy, nastrúhajte mrkvu na hrubom strúhadle.

3) Zmiešajte zeleninu, jemne restujte na masle.

4) Uvarte huby v osolenej vode, vychladené nakrájané na plátky.

5) Vajcia, kôpor a zelenú cibuľku narežte na jemno. Cibuľu zmiešajte s kôprom.

6) Jednotlivé suroviny vrstvite do misky v nasledujúcom poradí a každú pretrite majonézou: sleď s orechmi, vajíčka, zeleninu, huby a bylinky.

7) Pri podávaní prejdite šalát so zvyšnou majonézou a dozdobte vňaťou.

Šalát „ Biele noci“

Budete potrebovať :

  • 200 g marinovaných húb
  • 2 opražené cibule
  • 2 zemiaky uvarené v šupke
  • 1 surová mrkva
  • varené mäso (môže byť jazyk) – 300 g;
  • tvrdý syr – 250 g;
  • majonéza alebo kyslá smotana (podľa chuti).

Príprava:

1) Huby nakrájajte na jemno, dajte ich do misky na šalát.

2) Cibuľu nakrájajte a opražte na oleji kým nezmäkne, dajte na servítku a nechajte ju vychladnúť. Potom ju rozložte na huby a potrite majonézou.

3) Očistite zemiaky, nastrúhajte na hrubom strúhadle, vymiešajte s majonézou a položte na cibuľu.

4) Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle, a rozložte na vrstvu zemiakov, na zemiaky a prekryte vrstvou majonézy.

5) Mäso nakrájajte na malé kúsky a rozložte na vrstvu mrkvy, pretrite majonézou.

6) Na vrchnú vrstvu nastrúhajte tvrdý syr.

7) Šalát môžete dozdobiť plátkami citróna a zeleniny.

Šalát so slivkami

Ingrediencie :

  • 1 konzerva sardiniek
  • 100 g tvrdého syra
  • 3 varené vajíčka
  • 1 jablko
  • 1 cibuľa
  • 50 g sušených sliviek
  • 50 g vlašských orechov
  • majonéza

Príprava:

1) Cibuľu nakrájame na jemno, posypeme cukrom a zalejeme octom, necháme marinovať 15 minút.

2) Rybu rozmiešame vidličkou a dáme do misy, pretrieme majonézou.

3) Marinovanú cibuľu rozložíme na ryby, pretrieme majonézou.

4) Ďalej na vrstvu nastrúhame jablko, opäť pretrieme majonézou.

5) Ďalšia vrstva bude z pretlačených vajíčok, potretá majonézou.

6) Na vajíčka dáme narezané sušené slivky a potrieme majonézou.

7) Na vrchnú časť šalátu nastrúhame tvrdý syr, potrieme majonézou a posypeme nasekanými opraženými orechmi.

8) Šalát podávame vychladený.

Ktorý z týchto receptov vám ulahodil? Aký je váš obľúbený sviatočný šalát?