Slivky nemusia skončiť len na slivovicu! Takto výborný slivkový koláč s posýpkou ste ešte neochutnali

 

Poďte sa pustiť do pečenia

Možno máte doma recept na nejaký Drobenkový koláč, ale určite nepoznáte jeho špeciálnu verziu, kde ešte navyše pridáte tvarohovú náplň. Vďaka tomuto zlepšováku získate jedinečnú chuť a oveľa krehkejšie cesto. Koláč nie je suchý a prinesie originálny nápad do vašej kuchyne.

Jeho príprava je veľmi nenáročná a jednoduchá na čas aj na potrebné ingrediencie. Väčšinu surovín, ktoré budete potrebovať, máte zvyčajne doma. Je ideálne, keď sú slivky čerstvé, ale dajú sa samozrejme použiť aj zamrazené alebo zavárané. Koláč sa skladá celkom z troch vrstiev, ktoré sa pečú každá zvlášť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa MOJE BISTRO ® (@mojebistro),

  • cesto
  • slivková náplň
  • tvarohový krém

cesto

Príprava cesta je veľmi rýchla. Zmiešajte dohromady 300 gramov múky, 125 gramov cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžičku prášku do pečiva a 1 lyžičku škorice. Do zmesi sypkých prísad pridajte jedno vajíčko. Nie je potrebné oddeľovať žĺtok od bielka a tvoriť z neho sneh – rozklepneme sa do cesta celé.

Ďalej pomaly a opatrne vmiešajte 150 gramov v mikrovlnke alebo na sporáka rozohriateho masla či margarínu. Z týchto surovín opatrne vymiešajte cesto – dávajte pozor, aby sypké zložky príliš neprášilo. Ideálne je použiť kuchynský robot. Vzniknuté cesto si rozdeľte na tri štvrtiny a jednu štvrtinu. Väčšia časť dajte do formy na koláč a menšie si zatiaľ nechajte bokom – tu budete potrebovať na záver.

Náplň zo sliviek

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa zuzka pa (@acinkoo),

Základom náplne sú slivky zbavené kôstok a nakrájané na štvrtiny. Budeme ich potrebovať 750 gramov. Premiešajte je s cukrom a dajte ich variť na nízku teplotu. Množstvo cukru záleží na vašej chuti aj na type sliviek. Všeobecne je doporučované 50 gramov, ale u kyslých sliviek môžete dať až dvojnásobné množstvo. Rovnako ak budete piecť koláč z iného ovocia –

Potom je potrebné mieru osladenia odhadnúť tiež individuálne. V prípade, že bude zmes sliviek s cukrom príliš hustá, možno pridať aj niekoľko lyžíc vody. Po povarení zmesi si stranou rozmiešajte 40 gramov kukuričného škrobu. Ten za stáleho miešania pridajte do sliviek s cukrom a ešte všetko chvíľu varte. Pred naskladaním na cesto nechajte náplň trošku vychladnúť.

Tvarohový krém na záver

Utrite 2 vajíčka a 75 gramov cukru. Do toho pridajte jedno balenie vanilkového pudingu, 500 gramov tvarohu a dochuťte dvomi lyžicami citrónovej šťavy. Na cesto vo forme na koláče naneste náplň zo sliviek a na nej tento tvarohový krém. Všetko ešte postrúhajte zostávajúcim cestom, ktoré ste si nechali bokom. Koláč pečte vo vopred predhriatej rúre po dobu približne 45 až 50 minút, kým nebude celý krásne zlatý.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ela Petruska (@elena.petruska44),