Karamel je jednoducho neodolateľný, niet divu že tieto sušienky sú tak obľúbené! Rodina bude chcieť znova z dvoch dávok lebo sa hneď zjedia! 🙂
Prísady:
- 35 dkg hladkej múky
- 1 čl sódy bokarbóny
- ½ čl mletého zázvoru
- štvrť čl mletej škorice
- 1 vajíčko
- 15 dkg masla
- 1 pl kyslej smotany
- 20 dkg cukru
Na vrch:
- 13 dkg cukru
- 2 pl vody
- 2,5 dkg masla
- 70 ml smotany na šľahanie
- 6 dkg čokolády
Postup:
1.Maslo vymiešame s cukrom, pridáme smotanu a vajíčka a vymiešame do hladkej hmoty. Pridáme múku, škoricu a zázvor a dôkladne premiešame.
2.Zakryjeme fóliou a necháme odležať aspoň 3 hodiny v chladničke.
3.Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho väčšie kolieska. Môžeme nato použiť aj pohár.
4.Kolieska poukladáme na plech a upečieme na pri teplote 180°C asi 12 minút do zlatohneda.
5.Pripravíme si karamel: Vodu a cukor vložíme do hrnca a necháme skaramelizovať na miernom ohni. Keď pomerne dosť zhnedol zoberemie z ohňa a pridáme maslo a smotanu. Vrátime a za stáleho miešania varíme kým nevznikne hladká hmota. Ako bude chladnúť tak bude aj hustnúť.
6.vrch každej sušienky potrieme karemelovou hmotou a necháme stuhnúť na tácke.
7.Vrch polejeme roztopenou čokoládou. Môžme ich ozdobiť aj dekoračnými cukríkmi.
8.Hotové sušienky necháme do druhého dňa zmäknúť.