Zemiaky na raňajky, obed, večeru…ak vás už omrzeli, tento recept je pre vás. Urobte si zo zemiakov opäť svoj obľúbený pokrm!
Potrebujete:
- 1 kg zemiakov
- 200 g parmskej šunky
- 200 ml kuracieho vývaru
- 200 ml plnotučného mlieka
- 2 ks šalotky
- 1 cibuľa (alebo pór – len biela časť)
- 1 nastrúhaný strúčik cesnaku
- 10 g masla
- 100 g tvrdého syra Gruyère (alebo iný)
- 1/2 ČL mletého muškátového oriešku
- Soľ a korenie podľa vkusu
Dané množstvo zodpovedá 4 výdatným porciám
Postup
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na tenké krúžky. Nové zemiaky nemusíte lúpať, stačí ich rovno nakrájať. Cibuľu narežte na kolieska a šunku na tenké prúžky.
- Formu vymastenú olejom naplňte vrstvou zemiakov, šunky, cibule a cesnaku. Nezabudnite všetko osoliť a okoreniť. Vrstvenie opakujte dovtedy, kým sa vám všetko neminie. Hornú vrstvu by mali ukončiť zemiaky. Muškátový oriešok dodá pokrmu úžasnú arómu.
- Do kuracieho vývaru pridajte mlieko a zalejte ním vrchnú vrstvu zemiakov. Nakoniec pridajte nastrúhaný syr.
- vložte pekáč do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte 50-60 minút dozlatista, kým sa tekutina nevstrebe do zemiakov.
- Po upečení ich servírujte ešte horúce. Hotovú porciu môžete dozdobiť vetvičkou rozmarínu. Dobrú chuť!
zdroj:takprosto.cc