Pri výbere zemiakov dajte prednosť odrode s červenou šupkou, pretože si počas pečenia zachovajú svoj tvar. Čo sa týka špajlí, môžete použiť tie z obchodu, alebo si ich vyrobiť z konárikov čerešne, jablone či malín – dodajú jedlu skvelú chuť!
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 500 g slaniny
- Soľ
- Korenie
- Tymián
Postup
- Olúpané zemiaky nakrájajte na plátky s hrúbkou 5-6 cm. Slaninu si narežte na 3 mm hrúbku.
- Striedavým systémom napichujte zemiaky a slaninu na špajlu.
- Plech pokryte fóliou, špízy okoreňte, osoľte a v prípade potreby pridajte aj čerstvý alebo sušený tymián. Špízy prikryte aj druhou vrstvou fólie a upevnite.
- Plech vložte do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečte 30 minút. Potom odstráňte horný vrch fólie, znížte teplotu na 180 stupňov a pečte do zhnednutia.
Tento nezvyčajný pokrm určite ocenia aj vaši rodinní príslušníci. S mäsom, zeleninou alebo jogurtovým dipom!