Milujem zeleninu a zo všetkého najviac sa teším na sezónu cukiet! Dajú sa z nich vytvoriť skvelé chutné jedlá a okrem toho, sú prospešné aj pre naše zdravie.
Mali by sa častejšie pridávať aj do detského jedálnička, pacientom, ktorí sú v procese rekonvalescencie a tiež ľuďom trpiacich zažívacími ťažkosťami. Okrem toho, je ideálna aj ako ingrediencia pri rôznych diétach na chudnutie.
Cuketová torta dokáže zasýtiť rodinu pri víkendovom obede a hodí sa na každú oslavu alebo sviatok. Jej prípravu určite neoľutujete!
Ingrediencie na cuketové placky
- 1 kg mladých cukiet
- 125 g smotany
- 3 vajíčka
- 240 g polohrubej múky
- 1/2 ČL sódy
- 50 g kôpru
- Štipka soli
- Čierne mleté korenie
- 50 g zelenej cibuľky
- 4 paradajky – cherry
- Olej (na vyprážanie)
Ingrediencie na smotanovú omáčku
- 125 g kyslej smotany
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g kôpru
- Štipka soli
Ingrediencie na plnku
- 800 g paradajok
- 300 g tvrdého syra
Postup
- Cukety opláchnite a odstráňte z nich šupku. Na prípravu placiek si cukety nastrúhajte a osoľte. Výslednú zmes postláčajte rukami, aby ste odstránili čo najviac šťavy.
- Kôpor si nakrájajte najemno.
- Kôpor, cuketu a kyslú smotanu vložte do väčšej misky. Pridajte vajcia, sódu a všetko dobre premiešajte.
- Do výslednej cuketovej zmesi pridajte preosiatu múku. Opäť všetko dôkladne premiešajte, aby ste získali cesto vhodné na placky. Ak je riedke, dosypte tam trochu múky. Nezabudnite ani na korenie a opätovné premiešanie.
- Na vyprážanie placiek si radšej zvoľte menšiu panvicu, placky sa vám budú ľahšie obracať. Cesto naneste na vopred vyhriatu panvicu pomocou polievkovej lyžice.
- Na prípravu plnky si najemno nakrájajte kôpor a cesnak prelisujte. V miske si zmiešajte smotanu, kôpor, cesnak a soľ. Všetko dobre premiešajte.
- Nastrúhajte si syr, paradajky umyte, osušte a narežte na tenké krúžky.
- Vytvorte si koláč! Najskôr si na dno dajte placku a potrite ju smotanovou omáčkou. Na vrch poukladajte paradajky.
- Posypte strúhaným syrom a prikryte to druhou plackou. Posledný kus placky potrite už len smotanovou omáčkou.
- Hotový koláč prikryte potravinovou fóliou a vložte ho do chladničky na niekoľko hodín, aby sa v ňom vynikli všetky chute.
- Nakoniec ho môžete dozdobiť zelenou cibuľkou a cherry paradajkami.
Dúfame, že sme váš inšpirovali a prajeme vám dobrú chuť!
zdroj:takprosto.cc