Cesnakový prášok – univerzálny pomocník do každej kuchyne! Dodáva pokrmu lákavú chuť, zatiaľ čo váš dych bude vždy svieži. Vzhľadom k dobrej rozpustnosti je ideálny na prípravu omáčok alebo marinád. Je vhodný aj do prvých a druhých chodov, teplých šalátov, toastov, zeleninových polievok a omelety.
Okrem svojej cesnakovej chuti v sebe zanecháva všetky prospešné vlastnosti čerstvého cesnaku. Má preventívne účinky pri kardiovaskulárnych ochoreniach, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a prerieďuje krv.
Vyrobte si toto skvelé korenie vlastnými rukami! Samozrejme bude bez zbytočných prísad, ochucovadiel a vždy na dosah ruky.
Na prípravu porcie prášku (polovica pohára) budete potrebovať 3 veľké cesnakové hlávky.
Cesnak rozdeľte na strúčiky a očistite ich. Narežte ich na plátky rovnakej hrúbky a poukladajte na plech.
Vložte plech do rúry vyhriatej od 100-150 stupňov a nechajte tam cesnak dovtedy, až kým nevyschne a nezačne sa lámať (2-3 hodiny). Vypnite rúru a nechajte ho tam úplne vychladnúť.
Teraz si plátky môžete rozdrviť v mlynčeku na kávu alebo v mažiari. Výsledok bude 10x lepší, ako kupovať cesnakový prášok z obchodov, bez konzervačných látok a aditív.
Hotový prášok si môžete zmiešať so soľou alebo cibuľovým práškom (pripraveným podľa rovnakého postupu). Pridajte k nemu obľúbené bylinky, korenie či papriku a vznikne vám korenie vlastnej výroby!
zdroj:sovkusom.ru