Dnes vám povieme, ako pripraviť veľkonočný koláč z viedenského cesta – jemný, sladký, vzdušný. Príprava je jednoduchá a nezaberie vám veľa času.
Recept k nám prišiel z neďalekej Viedne, kde z tohto cesta pripravujú chutné maslové buchtičky. Príprava cesta by mala prebiehať v teplej kuchyni. Taktiež sa snažte vyhnúť prievanu – kvasenému cestu sa to totiž nie veľmi páči.
Najskôr si pripravte kvások, ktorý by mal odpočívať na jednom mieste po dobu 8 hodín. Najlepšie urobíte, ak si ho urobíte večer a na ďalšie ráno môžete začať so samotným pečením. Najdôležitejšie je vybrať si kvalitné živé kvasinky. Z určeného množstva produktov vám vyjde 6 buchiet – 500 g každá.
Ingrediencie na cestovania
- 500 g cukru
- 6 vajec
- 300 g masla
- 50 g čerstvého droždia
- 500 ml mlieka
- 1,5 kg polohrubej pšeničnej múky
- 1 čl soli
- 1 čl vanilkového cukru
- 150 g hrozienok alebo kandizovaného ovocia
- rastlinný olej na vymastenie formičiek
Ingrediencie na glazúru
- 1-2 vaječné bielka
- 1 čl citrónovej šťavy
- 1 pl práškového cukru
Postup
- Zohrejte si mlieko, aby bolo teplé, nie horúce! Rozpustite v ňom droždie – čerstvé, nie sušené.
- Vajcia si vymiešajte s cukrom.
- Pomocou mixéra si vyšľahajte vajcia s cukrom až kým vám nevznikne hustá zmes.
- Roztopte si maslo a vylejte ho do mlieka s droždím.
- Tu následne pridajte aj vyšľahané vajcia s cukrom.
- Všetko dôkladne premiešajte, prikryte utierkou a postavte na teplé miesto. Počkajte 8-10 hodín, najlepšie cez noc.
- Ráno si celú zmes opäť premiešajte, pridajte do nej soľ a vanilkový cukor.
- Nasypte do nej preosiatu múku.
- Hrozienka si na istý čas namočte do čistej vody, osušte a pridajte ich do cesta.
- Cesto je potrebné miesiť minimálne 20 minút – tak, aby sa vám už nelepilo na ruky. Čím dlhšie to budete robiť, tým chutnejšie bude dezert.
- Cesto si premiestnite do foriem – naplňte ich do 1/3. Na pečenie môžete použiť kovové alebo keramické formy, prípade obyčajné formy na muffíny. Predtým si však všetky musíte potrieť rastlinným olejom, aby sa výsledné koláčiky neprilepovali. Jedným z najbezpečnejších spôsobov je použitie papierových košíčkov na muffíny – nepotrebujú byť vymastené tukom a hotové koláčiky budú okamžite pripravené na servírovanie. Cesto pred pečením položte na 1,5 až 2 hodiny na teplé miesto a počkajte kým ešte trochu zväčší svoj objem.
- Keď už cesto dostatočne vyrástlo, vložte formy do rúry predhriatej na 200 stupňov a nechajte piecť 30-50 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti koláča, je teda potrebné skontrolovať ich dreveným špáradlom.
- Medzitým si s mixérom vyšľahajte bielka a citrónovú šťavu.
- Následne pokračujte v miešaní s vidličkou, pridávajte práškový cukor, až kým nedosiahnete zhustnutie zmesi.
- Horúce koláče pokryte bielkovo-cukrovou polevou a zvrchu ich môžete dozdobiť napríklad farebnou posýpkou.
- Prajeme vám krásne prežitie veľkonočných sviatkov a prajeme dobrú chuť!
zdroj:takprosto.cc