Domáce bochníky hotové za 30 minút. V supermarkete už chlieb nekupujem! Podľa tohto receptu sú famózne

Niet nad domáci chlieb, ktorý je nádherne voňavý a lahodne chrumkavý. Áno, v supermarketoch si môžete kúpiť najneobvyklejšie druhy chleba, ale nemajú hlavnú zložku – lásku.

Práve vďaka tejto zložke je domáce pečivo neuveriteľne chutné. Chlebík upečený podľa tohto receptu bude aromatický, chutný, jemne drobivý s chutnou kôrkou …

Chuťou pripomína ten z detských čias! Hodí sa aj k hlavným jedlám a ako základ pre chutné obložené chlebíky. Takže je čas urobiť si v rúre domáci bochník.

Domáci chlieb

Ingrediencie :

  • 250 g múky
  • 6 g droždia
  • 4 g soli
  • 30 g masla alebo margarínu
  • 100 ml mlieka
  • 50 ml vody

Na potretie :

  • 1 žĺtok
  • 5 ml mlieka

Postup :

1. V miske zmiešame všetky suché ingrediencie, pridáme maslo, mlieko a vodu.

2. Zamiesime cesto, hotové dáme do misky zľahka potretej maslom, prekryjeme utierkou a necháme odležať na teplom mieste na 30 minút.

3.  Po 30 minútach cesto vyberte, premieste a opäť dajte do misky, zakryte a nechajte ešte hodinu odpočívať.

4. Z cesta vytvarujeme bochník. Dosku posypeme múkou a cesto vyvaľkáme do hrúbky približne 0,5 cm.

5. Cesto skladáme do tvaru rolky, nie natesno ale zároveň dostatočne pevne, aby v hotovom chlebe neboli dierky. Pri tomto prekladaní je dôležité po každom obrátení cesta okraj pevne zopnúť prstami  a pripevniť ho tak k vrstve cesta.

6. Na konci skladania dobre pripevníme okraj. Bochník preložíme na plech, zakryjeme uterákom a opäť necháme 30 minút stáť.

7. S ostrým nožom urobte na povrchu bochníka charakteristické šikmé rezy. Povrch potrite vaječným žĺtkom zmiešaným s mliekom.

8. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Bochník pečieme v predhriatej rúre 30 minút.

Hotový bochník necháme odstáť na mriežke. Dobrú chuť!

Ak máte nejaký overený recept na domáci chlieb, budeme radi ak sa oň s nami podelíte v komentároch. Koniec koncov, čerstvý a chutný domáci chlieb na stole je poteší a zútulní každú domácnosť.

Zdroj : takprosto.cc

Back To Top