Je čas zbierať jahody. Nenechajte si ujsť chvíľu na varenie veľa jahodového džemu, aby ste v zime mohli vychutnať viac – doma a bez chemických konzervačných látok.
Vybrali sme pre vás najjednoduchší recept na jahodový džem. Dokonca aj dieťa to dokáže zvládnuť!
Tu je to, čo potrebujeme:
1 kg jahôd;
1 kg cukru;
šťava z polovice citróna.
Tu je to, čo robiť:
1) Jahody dobre opláchnite, oddeľte každý plod od stoniek.
2) Vložte ich do hlbokej misy a posypte cukrom. Zmiešajte, aby ste získali cukor na všetkých jahodách.
3) Vložte jahody do chladničky na 4,5 hodiny – Urobí sa trochu šťavy.
4) Potom vylejte jahody do hrnca, priveďte k varu na malom ohni.
5) Odstráňte penu z jahôd a varte 5 minút, potom znížte teplo a varte, až sa hmotnosť zníži o polovicu.
6) Keď k tomu dôjde, pridajte citrónovú šťavu.
7) Potom nalejte lekvár do pohárov na zaváranie.
8) Otočte nádoby dole a nechajte aby sa poriadne viečko uchytilo. Uchovávajte v chladničke.
Máte radi jahodový džem? Ako sa vám páči tento recept na varenie?